Trump'ın Ortadoğu danışmanı Brodsky'den İsrail'e skandal tavsiye

Trump'a ABD başkanlığı sırasında danışmanlık yapan Brodsky, İsrail'e, "Lübnan'daki İrlanda askerlerinin üzerine napalm bombası atın" önerisinde bulundu.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 02:00
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 02:00
Trump'ın Ortadoğu danışmanı Brodsky'den İsrail'e skandal tavsiye
CS
Canan Salman Muhabir

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu danışmanı olarak görev yapan Matthew RJ Brodsky, sosyal medyada yaptığı tartışmalı paylaşımda, İsrail’e, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nde (UNIFIL) görev yapan ve Lübnan'dan çekilmeyeceğini açıklayan İrlanda askerlerinin üzerine napalm bombası atması önerisinde bulundu. Bu sözlere kısa sürede büyük tepki geldi.

Trump’ın 2016-2020 yılları arasındaki ABD başkanlığı döneminde Orta Doğu ve güvenlik konularında danışmanlık yapan Brodsky, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "İsrail, İrlandalıların bulunduğu bölgeleri halı bombardımanına tutmalı ve ardından üzerlerine napalm bombaları atmalı" ifadelerini kullandı.

X Brodsky’nin hesabını askıya aldı

Bu açıklama şok etkisi yarattı.

Tepkilerin ardından Brodsky, paylaşımını silmek zorunda kaldı, ancak X platformu, şiddet içerikli ifadeler ve yayım ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Brodsky’nin hesabını askıya aldı.

İrlanda Başbakanı Harris'ten sert yanıt

ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeler için Washington’da bulunan İrlanda Başbakanı Simon Harris, Brodsky’nin açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Harris, İrlanda askerlerinin Lübnan’daki barış gücü misyonunda üstün bir görev üstlendiğini vurgularken, Brodsky’nin sözlerini "iğrenç, kabul edilemez ve aşağılık" olarak nitelendirdi.

İrlanda başbakanı, uluslararası barışa katkı sağlayan askerlerine yönelik bu tür tehditlerin asla tolere edilemeyeceğini vurguladı.

İrlanda, kısa bir süre önce İsrail’in, Lübnan’da UNIFIL kapsamında görev yapan İrlandalı askerlerin çekilmesi yönündeki talebini geri çevirmişti.

Brodsky Trump döneminde de radikal görüşler ileri sürmüştü

Matthew RJ Brodsky, Trump yönetimi sırasında Orta Doğu politikaları üzerine danışmanlık yapmış, özellikle Filistin-İsrail çatışmaları ve bölgesel barış meselelerinde öne çıkan isimlerden biri olmuştu. Beyaz Saray’ın güvenlik ekibine katkıda bulunan Brodsky, zaman zaman radikal görüşleriyle de dikkat çekmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa