Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iade davasında önemli gelişme!

Ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybetmesine neden olan Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iade davası ertelendi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 09:15
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 09:57
Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iade davasında önemli gelişme!
AA
Kaynak AA

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 1 Mart 2024 tarihinde ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci'nin yaşamını yitirmesine neden olan ve annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır'a, daha sonra da ABD'ye (Amerika Birleşik Devletleri) giden Timur Cihantimur hakkındaki davada kritik bir gelişme yaşandı.

ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) tutuklu halde olan Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iadesi için işlemler devam ediyor. Alınan bilgiye göre, dün iade davası görüldü ve Boston'daki John Joseph Moakly Adliyesi'nde duruşma gerçekleştirildi. Söz konusu duruşma, neredeyse 1 saat 40 dakika sürdü. Türkiye'de kamuoyunun tepkisini çeken Timur Cihantimur'un iadesi ise yeniden ertelendi. 

"Eylem Tok'un Türkiye'de suçu sabit"

Savcılık makamı tarafından duruşma esnasında açıklama yapıldı. Kazanın ardından oğlu Timur Cihantimur'u yurt dışına kaçıran Eylem Tok'un, Türkiye'de suçunun sabit hale geldiği bildirildi.

Eylem Tok'un önceden Türkiye'de herhangi bir sabıka kaydına sahip olmadığını belirten savunma tarafı ise Türkiye'deki yasalar doğrultusunda bu suçun bir seneden az hapis cezası gerektirdiğini ifade etti. Savunma tarafı, bu nedenle Türkiye ile ABD (Amerika Birleşik Devletleri) arasında yapılan anlaşmaya göre Eylem Tok'un iadesinin zorunlu olmadığını dile getirdi.

Eylem Tok'un tutukluluk haline devamı kararlaştırıldı

Hakim Donal J. Jabell, tarafların sunduğu ayrıntılar ile mahkemenin oldukça fazla uzadığını kaydetti. Her iki tarafın da yaptığı savunmayı bir hafta içerisinde kendisine sunmalarını isteyen Hakim Jabell, söz konusu savunmaların sekiz sayfayı aşmayacak biçimde özetlenmesini istedi. Hakim Jabell, Eylem Tok için ise "tutukluluk haline devam" kararını verdi.

"3 ila 22,5 yıl hapis cezası almaları gerekiyor"

Aci ailesinin avukatı Burak Erden, çıkışta konuya dair açıklamalar yaptı. Hem Timur Cihantimur'un hem de Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edilmesini dilediklerini kaydeden Erden, söz konusu isimlerin Türkiye'ye iade edildikleri zaman ifade vermelerinin gerekli olacağını söyledi.

Avukat Erden, "delillerin karartılması", "bilinçli taksir" ve "ihmal suretiyle kasıtlı olarak adam öldürme" suçlarından ceza alacaklarını belirterek bu suçların da 3 ila 22,5 yıl olmak üzere hapis cezası ile sonuçlanacağını ifade etti. 

Avukat Erden, aynı zamanda mahkemeye Oğuz Murat Aci'nin annesi Perviz Aci ve eşi Şükriye Aci tarafından kaleme alınmış mektupları da sundu. 

Şükriye Aci, mektupta şu ifadeleri kullandı:

Perviz Aci ise mektupta şu ifadelere yer verdi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa