İsrailli bakandan tartışma yaratan "Yahudi devleti" açıklaması!

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Ürdün Nehri'nin diğer yakasına kadar sınırları genişletilmiş" bir Yahudi devleti istediğini dile getirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 11:25
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 13:03
İsrailli bakandan tartışma yaratan ''Yahudi devleti'' açıklaması!
AA
Kaynak AA

İsrail, "Arz-ı Mev'ud" yani "Vadedilmiş Topraklar" hayali ile Gazze, Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırılarını sürdürürken İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in "İsrail: Kaos'un Bakanları" isimli belgeselde verdiği röportaj sosyal medyada gündem neden oldu.

"Yahudi devleti istiyorum"

Smotrich, Jerome Sesquin'in yönetmenliğini üstlendiği belgeselde tartışma yaratan açıklamalarda bulundu. İsrail'in günümüzde egemen olduğu sınırların şu anki haliyle sınırlı olmayacağını iddia eden Smotrich, "bir Yahudi devleti istediğini" söyledi.

Bunun ne anlama geldiğine ilişkin soruya yanıt veren Smotrich, "bunun çok karışık olduğunu ve Yahudi halkının değerleri doğrultusunda yönetilen bir devlet istediğini" dile getirdi.

"Yavaş yavaş fethedilecek"

Smotrich, "İsrail, denizden Ürdün'e kadar mı egemen olacak yoksa Ürdün Nehri'nin diğer yakası da fethedilecek mi?" sorusuna yanıt verdi. Ürdün Nehri'nin diğer yakasının da "yavaş yavaş fethedileceğini" belirten Smotrich, "Büyük İsrail" politikasını tasvir ederek şunları söyledi:

"Büyük İsrail" politikası; günümüzde Ürdün, Suriye ve Filistin topraklarına doğru yayılmayı öngörüyor. Türkiye ise Arz-ı Mev'ud'un gerçekleşmesine asla izin vermeyeceğini sık sık dile getiriyor. Uzmanlar, Türkiye'de sözde "Kürdistan haritası" olarak çizilen haritanın Arz-ı Mev'ud topraklarının bir parçası olduğunu belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İsrail'in Türkiye topraklarına da göz dikeceği konusunda uyarıyor.

Smotrich, 20 Mart günü Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı bir açıklamada, "Filistin diye bir halkın bulunmadığını" söylemişti. İsrailli bakan, daha önce yaptığı bir açıklamada ise Yahudi yerleşimciler tarafından 26 Şubat günü toplu saldırılar düzenlenen Huvvara beldesinin yeryüzünden silinmesi gerektiğine dair ifadeler kullanmıştı.

Bunun üzerine Fransa ve ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ziyaretlerinde diplomatik bakımdan tecrit edilen Smotrich, hiçbir bir resmî görüşme gerçekleştirememişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa