Boğaz Köprüsü yaya trafiğine mi açılıyor? Uzmanlar yorumladı

"15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olarak adı değiştirilen Boğaziçi Köprüsü yaya trafiğine açılabilir. Uzmanların bu konuda farklı görüşleri var.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 13:05
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 14:43
Boğaz Köprüsü yaya trafiğine mi açılıyor? Uzmanlar yorumladı
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Boğaz Köprüsü, 3 yıl boyunca devam eden yapım aşamasının ardından 30 Ekim 1973 tarihinde hizmet vermeye başladı. Söz konusu köprü, "Boğaziçi Köprüsü" olarak adlandırıldı ancak 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişimi sonrası "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olarak adı değiştirildi. Söz konusu köprünün yaya trafiğine açılabileceğine ilişkin tartışmalar gündeme geldi.

Konuya dair açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün yaya trafiğine açılması konusunun şu anda fikir aşamasında olduğunu söyledi.

Bakan Uraloğlu, yetkililerin bu konuda çalışma yürüttüğünü belirtti. İstanbulluların bu konudaki fikirlerinin de önemli olduğunu dile getiren Uraloğlu, çalışmaların olgunlaşması halinde son değerlendirmeyi yapacaklarını ifade etti.

Hürriyet’ten Musa Kesler, bazı uzmanlara söz konusu köprünün turizm amaçlı yayalara açılmasına ilişkin değerlendirmelerini sordu.

"Teknik bakımdan değerlendirmek gerekiyor"

Mimar-yazar Sinan Genim, yaptığı açıklamada, Avrupa'dan Anadolu'ya yürüyerek geçtiğini ve istenmeyen olaylar nedeniyle yaya trafiğinin kapatıldığını belirtti.

Ciddi önlemlerle bu meselenin yeniden gündeme getirilebileceğini kaydeden Genim, böyle bir durumda yeni bir aktivitenin ortaya çıkacağını ancak meselenin teknik bakımdan dikkatli bir şekilde incelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

"Turistlerden manzaraya yoğun ilgi var"

İstanbul Rehberler Odası Başkanı Özgür Özaltun, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün yaya trafiğine açılmasının turizm bakımından çekici bir yenilik olabileceğini paylaştı.

Köprünün Topkapı Sarayı'na, tarihî yarımadaya ve Dolmabahçe'ye bakan güney tarafında eşsiz manzaralar bulunduğuna dikkati çeken Özaltun, turistlerin tur araçlarıyla buradan geçerken söz konusu manzaralara yoğun ilgi gösterdiklerini paylaştı.

Özaltun, güvenlik ve diğer yönlerden iyi bir altyapı ile desteklenmesi halinde olumsuz bir bakış açısına sahip olmadıklarını söyledi.

"Yaya trafiği için elverişsiz"

İnşaat mühendisi Prof. Dr. Metin Aydoğan ise bu gelişmeye sıcak bakmayan isimlerden biri. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün yaya trafiğine elverişsiz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aydoğan, istenmeyen olayları engellemek için eklentilerin yapılacağını ve bunun da köprünün yükünün artmasına neden olacağını aktardı.

Prof. Dr. Aydoğan, 10-20 kişiden oluşan grupların kısıtlı ve kontrollü bir şekilde gezdirilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Aydoğan, kalabalık bir yaya trafiğinin asla yararlı ve sağlıklı olmayacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa