ABD'den Güneş fırtınası uyarısı

ABD'den yapılan gözlemler, Günek patlamasından kaynaklanan bir jeomanyetik fırtınanın Dünya'ya yaklaştığını ortaya koydu.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 14:44
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 16:53
ABD'den Güneş fırtınası uyarısı
Hakan Öksüz Editör

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden Shawn Dahl, Güneş'ten kaynaklanan büyük bir jeomanyetik fırtınanın Dünya'ya doğru ilerlediğini açıkladı. 

Dahl, "Mevcut beklenti, fırtınanın Doğu Zaman Dilimi'nde sabah veya öğle saatlerinde etkisini göstermesi ve bir sonraki güne kadar sürmesi yönünde" dedi.

CME saatte 4 milyon kilometre hızla yaklaşıyor

Koronel kütle ejeksiyonu (CME) adı verilen bu olay, Güneş’ten fırlayan plazmanın yüksek hızda Dünya'ya doğru hareket etmesiyle meydana geliyor. 

CME'nin saatte 4 milyon kilometre hızla ilerlediği ve bu durumun G4 seviyesinde bir jeomanyetik fırtınaya yol açabileceği bildirildi. 

Fırtınanın potansiyel etkileri: Uydu ve GPS sistemleri risk altında

Jeomanyetik fırtınalar, CME'lerin Dünya’nın manyetosferine çarpmasıyla oluşuyor ve özellikle Dünya yörüngesindeki yaklaşık 5 bin uyduyu etkileyebilir. 

Bu fırtınalar, GPS ve radyo sinyallerinde aksamalara neden olabileceği gibi elektrik şebekelerinde kesintilere de neden olabilir. İyonosferin genişlemesiyle uyduların yörüngelerinden sapması ve yavaşlaması ihtimali de bulunuyor.

Auroralar karanlık bölgelerde gözlemlenebilir

Yetkililer, bu fırtınalar sonucu oluşacak auroraların şehir ışıklarından uzak, karanlık bölgelerde gözlemlenebileceğini belirtiyor. Dijital kameralar ve telefonlar, çıplak gözle görülmeyen bu ışık oyunlarını yakalayabilecek kapasitede.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa