NATO'dan nükleer tatbikat hazırlığı

NATO Genel Sekreter Mark Rutte, pazartesi günü itibarıyla nükleer tatbikata başlayacaklarını söyledi. Rusya'ya mesaj verdi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 15:16
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 15:48
NATO'dan nükleer tatbikat hazırlığı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Londra’da gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, NATO’nun yıllık nükleer tatbikatı Steadfast Noon’un pazartesi günü başlayacağını duyurdu. Rutte, Londra’da yaptığı açıklamada, dünya genelindeki belirsizlikler göz önüne alındığında NATO’nun savunma hazırlıklarını test etmesinin ve güçlendirmesinin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

"Hazır olduğumuzu göstermeliyiz"

Rutte, NATO’nun bu tür tatbikatlarla savunma kapasitesini ve caydırıcılığını artırdığını belirterek, “Düşmanlarımız NATO'nun her türlü tehdide karşı hazırlıklı olduğunu bilmelidir” dedi. Bu açıklama, dünya genelindeki artan gerilimlerin gölgesinde geldi. NATO yetkilileri ise tatbikatın Moskova'dan gelen açıklamalara bir yanıt olmadığını, bu tür tatbikatların on yıldan uzun bir süredir düzenli olarak gerçekleştirildiğini hatırlattı.

13 Ülke, 60 uçak ve 2 bin asker katılacak

NATO yetkililerinin bildirdiğine göre, Belçika ve Hollanda’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan Steadfast Noon tatbikatına 13 ülkeden yaklaşık 60 uçak katılacak. Katılacak hava araçları arasında F-35A savaş uçakları ve B-52 bombardıman uçakları da yer alacak. Tatbikatta gerçek silahlar kullanılmayacak ancak uçaklar, ABD nükleer savaş başlıklarını taşıdığı görevlerin simülasyonunu gerçekleştirecek. Tatbikata katılacak yaklaşık 2 bin asker, Kuzey Denizi bölgesinde görev alacak.

Nükleer caydırıcılık mesajı

NATO yetkilileri, tatbikatın Rusya’nın son dönemdeki açıklamalarına bir yanıt niteliği taşımadığını özellikle vurguladı. NATO'nun savunma politikası ve planlamadan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Angus Lapsley, tatbikatın Moskova’nın açıklamalarıyla bağlantılı olmadığını, NATO’nun uzun süredir bu tür tatbikatları düzenlediğini söyledi. Lapsley, tatbikatların NATO’nun nükleer caydırıcılığını ve hazırlığını göstermek açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, "Başta Rusya olmak üzere tüm rakiplerimizi caydırmak için bu tür önlemler alıyoruz" dedi.

Rusya’dan nükleer tehdit

Tatbikatın gerçekleşeceği dönemde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silah kullanımıyla ilgili açıklamaları uluslararası gündemde önemli bir yer tutuyor. Putin, geçtiğimiz ay Rusya’nın konvansiyonel füzelerle vurulması halinde nükleer silah kullanabileceğini ve Moskova’ya yönelik nükleer bir gücün desteklediği herhangi bir saldırının ortak bir saldırı olarak değerlendirileceğini duyurmuştu.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa