IDC raporu yayınlandı: İşte en fazla bilgisayar satan markalar...

IDC (International Data Corporation) raporunda, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde en çok bilgisayar satışı yapan markalar açıklandı. İşte o markalar...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 16:24
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 17:02
IDC raporu yayınlandı: İşte en fazla bilgisayar satan markalar...
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

IDC (International Data Corporation) tarafından paylaşılan son rapora göre; 2024 yılının üçüncü çeyreğinde dünya çapındaki bilgisayar satışları, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla hafif bir gerileme yaşadı. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde 70,5 milyon olan toplam satış adedi, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde 68,8 milyona düştü. Bu düşüş, küresel PC pazarında süregelen durgunluğun bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Apple'ın satışlarında kayda değer düşüş yaşandı

Raporda dikkat çeken en kritik noktalardan biri, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) merkezli teknoloji devi Apple'ın satışlarındaki kayda değer düşüş oldu. 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 24,2 oranında azalan Apple'ın satışları, 7 milyon adetten 5,3 milyon adete gerileyerek ciddi bir daralma yaşadı. Bu gerileme, Apple'ın global pazar payı sıralamasında 4'üncü sıradan 5'inci sıraya gerilemesine neden oldu.

Apple'ın yerini Asus aldı

Apple’ın yerini ise satışlarını %10 oranında artıran Asus aldı. Asus, 5,5 milyon satış adediyle Apple'ı geride bıraktı.

İlk üç sırada hangi markalar var?

2024 yılının üçüncü çeyreğinde en fazla bilgisayar satan markalar listesinin ilk üç sırasında Lenovo, HP ve Dell bulunuyor. Bu üç marka, pazar paylarını koruyabildi ancak Apple'ın yaşadığı düşüş sektör genelinde önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Yapay zekâ destekli bilgisayar satışları arttı

Öte yandan, raporun olumlu tarafı ise yapay zekâ destekli bilgisayar satışlarında yaşanan artış oldu. Bu tür cihazlar, 2024 yılının başından beri satışlarını iki katına çıkardı ve bunların gelecekte daha da büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

Yapay zekâ entegreli dizüstü bilgisayarların (Microsoft Copilot+ gibi) gelecek senelerde satışlarını hızla artıracağı tahmin ediliyor. Yapay zekâ destekli bilgisayarlar, PC pazarının geleceği için umut verici bir trend olarak görülüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa