Yeni araştırma: Felç geçirme riski hangi kan grubunda daha fazla?

Yapılan yeni bir araştırmaya göre; A kan grubuna sahip olan kişilerin, 60 yaş öncesi felç geçirme ihtimalinin daha fazla olduğu tespit edildi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
10 Ekim 2024 17:20
GÜNCELLEME
10 Ekim 2024 17:55
Yeni araştırma: Felç geçirme riski hangi kan grubunda daha fazla?
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Kan gruplarına ilişkin yapılan araştırmalar, her geçen gün yeni bulgular sunmaya devam ediyor. Bilim insanları, "A" ve "B" grupları ile bu grupların birleşimi olan "AB" grubu ve her iki grubun bulunmadığı "O" grubu şeklinde kan gruplarını sınıflandırıyor. Söz konusu sınıflandırmanın felç riskini etkilediği ise 2022 senesinde gerçekleştirilen bir çalışma ile ortaya çıktı.

Genom araştırmacıları, A1 alt grubuna ait bir genetik varyasyonun erken yaşlarda felç geçirme ihtimali ile belirgin bir ilişki taşıdığını tespit etti. Bu bulgular, 17.000'e yakın felç vakası ile 600.000'e yakın felç geçirmemiş bireyi kapsayan 48 farklı genetik çalışmanın verilerinin değerlendirilmesi sonucunda elde edildi. Araştırmada 18-59 yaşlarındaki bireyler yer aldı.

A kan grubunda risk daha yüksek

A kan grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin, diğerlerinin felç geçirme riskine göre %16 oranında daha fazla olduğu tespit edildi. Buna karşın O grubu genetik varyasyonuna sahip olan bireylerde bu risk %12 oranında daha az olarak tespit edildi.

Araştırmayı yöneten vasküler nörolog Steven Kittner, A kan grubunun daha yüksek bir risk taşımasının nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak bunun kan damarlarını kaplayan hücreler, kan pıhtılaşma faktörleri ve dolaşımdaki proteinler ile ilişkili olabileceğini dile getirdi. 

Vakaların çoğunluğu 65 yaş üstü

Her sene ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) yaklaşık 800.000 kişinin felç geçirdiği biliniyor ve bu vakaların büyük bir kısmı 65 yaş üzerindeki kişilerde görülüyor. 55 yaşından sonra felç riski, her 10 senede bir ikiye katlanıyor.

Araştırma bulguları; genç yaşlarda karşılaşılan felç vakalarının, ileri yaşlarda karşılaşılan felç vakalarından farklı biyolojik süreçler sonucu ortaya çıkabileceğini işaret ediyor. Özellikle genç yaşlarda karşılaşılan felç vakalarının, arterlerdeki yağ birikimi yerine pıhtı oluşumu ile bağlantılı olabileceği düşünülüyor.

Bu önemli çalışma, A kan grubuna sahip bireylerin felç riskine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgularken genç yaşlarda görülen felç riskinin göz önünde bulundurulması gerektiğini de ortaya koyuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa