Fransa ve İngiltere BMGK'de Lübnan'da acil ateşkes çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Fransa ve İngiltere, İsrail ile Hizbullah arasında acil ateşkes çağrısında bulundu.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 01:22
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 01:22
Fransa ve İngiltere BMGK'de Lübnan'da acil ateşkes çağrısı yaptı
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Orta Doğu'daki durumun ele alındığı oturumda, bölgedeki şiddet ve gerilimlerin bir an önce sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, özellikle Lübnan'da bir an önce kalıcı bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, uluslararası insancıl hukukun korunmasının zorunlu olduğunu belirtti.  

Hem Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını hem de İsrail’in Lübnan’ın egemenliğini ihlal eden kara operasyonlarını eleştiren Nicolas de Riviere, bu çatışmalardan en çok zarar görenlerin sivil halk olduğunu hatırlattı. Riviere, çatışmaların BM'nin 1701 sayılı kararına uygun olarak çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise çatışmaların Lübnan’da yaşayan Suriyeli mülteciler üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Woodward ayrıca, İran'ın Orta Doğu'daki milislere verdiği desteğin bölgeyi daha da istikrarsızlaştırdığını belirterek, Tahran’a bu desteği durdurma çağrısında bulundu.

Woodward, Lübnan ve İsrail arasında derhal bir ateşkes sağlanmasının ve bölgede güvenlik ile istikrarın yeniden tesis edilmesi gerektiğini dile getirirken, şiddetin diplomasiye yer bırakmaması durumunda çatışmaların daha geniş bir alana yayılabileceği uyarısında bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa