Enerjide iş birliği adımı: Mısır, "Ertuğrul Gazi"yi kiralamak istiyor!

Mısır, enerjide iş birliği kapsamında Türkiye'nin ilk FSRU gemisi olarak kayıtlara geçen "Ertuğrul Gazi"yi kiralamak istiyor.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 09:08
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 10:31
Enerjide iş birliği adımı: Mısır, ''Ertuğrul Gazi''yi kiralamak istiyor!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Türkiye ile Mısır arasında hem siyasi hem de diplomatik alanda normalleşme sürecine girildi. Söz konusu normalleşme süreci, enerji alanındaki iş birliklerini de içerecek şekilde genişlemeye başladı.

Kısa bir süre önce Türkiye ile Mısır arasında imzalanan mutabakat zaptı, iki ülkenin enerji alanında ortak projeler geliştirmesine yönelik önemli adımlar içeriyor. Bu kapsamda nükleer enerji, hidrojen, doğal gaz, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve elektrik gibi başlıklarda iki ülke arasında iş birliği yapılacak.

Mısır, yaz döneminde "Ertuğrul Gazi"yi kiralamak istiyor

Mısır, Türkiye'ye özel bir talepte bulundu. Söz konusu ülke, Türkiye’nin sahip olduğu yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) FSRU'yu (yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi) yaz aylarında kiralamak istiyor.

Türkiye'nin Hatay Dörtyol'da bulunan "Ertuğrul Gazi" gemisinin bu talep doğrultusunda Mısır’a kiralanması gündemde. Türkiye'nin ilk FSRU (yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi) gemisi olarak bilinen "Ertuğrul Gazi", kış döneminde ülkenin günlük doğal gaz kullanımının neredeyse %10’unu karşılayabilecek kapasiteye sahip.

Türkiye yeşil ışık yaktı

Mısır’da LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tesisleri bulunuyor fakat bu tesisler daha çok ihracata yönelik çalışıyor. Mısır'da gaz talebinin artması nedeniyle ülkenin bu gazı depolama ihtiyacı doğuyor. Mısır’ın bu kapasiteye sahip olmaması, Türkiye’den FSRU (yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi) kiralama talebini gündeme getirdi.

Türkiye, yaz döneminde doğal gaz kullanımının azalması nedeniyle bu talebe olumlu yaklaşıyor. Bu iş birliği sayesinde Mısır, doğal gazı Türkiye'nin "Ertuğrul Gazi" gemisinde gazlaştırarak kendi iç piyasasında kullanmayı planlıyor. Türkiye, önceden benzer bir projeyi Fas ile gerçekleştirmişti.

Türkiye listenin üçüncü sırasında

Türkiye, üç FSRU (yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi) gemisi ile dünya genelinde bu alanda üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye’nin bu gemileri, toplam gazlaştırma kapasitesi bakımından da dünya sıralamasında üst sıralarda bulunuyor.

İlk FSRU (yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi) terminalini 2016 yılında İzmir’de hayata geçiren Türkiye, Hatay Dörtyol ve Saros bölgelerinde de BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) tarafından işletilen iki tesise sahip. Dörtyol'da konuşlu "Ertuğrul Gazi" gemisi, 2021 yılında hizmete girdi. Söz konusu gemi, 110 milyon metreküp doğal gaza tekabül eden 170 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa