6 milyon sürücü, ehliyetini yenilemedi!

Eski tip ehliyet (sürücü belgesi) kullanan 6 milyon 264 bin sürücünün 2025’te ceza yememesi için sene sonuna kadar ehliyetini değiştirmesi gerekiyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 11:30
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 12:18
6 milyon sürücü, ehliyetini yenilemedi!
AA
Kaynak AA

Eski tip ehliyetlerin değiştirilme süresi sona eriyor

1 Ocak 2016'dan bu yana yenilenen sürücü belgelerinin, eski tip ehliyetlerin yerini tamamen alması için verilen süre 31 Aralık 2024'te sona eriyor. Bu tarihe kadar belgelerini yenilemeyen sürücüler cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

6 milyonun üzerinde kişi ehliyetini henüz yenilemedi

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kişiselleştirme Şube Müdürü Kemal Kalkan, bugüne kadar 27.803.000 kişinin yeni tip ehliyet başvurusu yaptığını açıkladı. Kalkan, "Belirlenen süre içinde belgelerini yenilemeyen yaklaşık 6.264.000 vatandaşımız bulunuyor" dedi.

Yenileme işlemleri 15 TL bedelle yapılabilecek

Kalkan, yıl sonuna kadar eski tip ehliyetlerin 15 TL karşılığında yenilenebileceğini belirtti. Yenileme ücreti, 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payından oluşuyor. Ücretin ödemesi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden ya da anlaşmalı bankalardan yapılabiliyor.

Cezai yaptırımlara dikkat

Kalkan, "2025'te eski tip sürücü belgeleri geçersiz olacak ve araç kullanmaya devam edenler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar" dedi. Yıl sonunda olası yoğunluktan kaçınmak için vatandaşların işlemlerini erkenden tamamlamalarını önerdi. Yeni ehliyetlerin basımı genellikle 2 iş günü sürüyor ve PTT aracılığıyla adrese teslim ediliyor.

Sürücü belgelerini indirimli yenileme fırsatı

Eski tip sürücü belgesini 31 Aralık 2024'e kadar değiştiren vatandaşlar, 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 15 TL ödeyerek yeni tip sürücü belgelerine sahip olabilecek. Ancak bu tarihten sonra başvuru yapanlar bu indirimli ücretten yararlanamayacak. 2025'te geçerli olacak ücretler ise Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Başvurular nasıl yapılacak?

Vatandaşlar, sürücü belgelerini yenilemek için Alo 199 çağrı merkezini, mobil uygulamayı ya da randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine başvurabilir. Başvurular tamamlandıktan sonra, yeni sürücü belgeleri PTT aracılığıyla başvuru sahiplerinin adresine ulaştırılıyor. Geçici sürücü belgesi, bu süreçte araç kullanmaya devam etmek isteyenlere sağlanıyor.

Dikkat edilmesi gerekenler

Başvurular sırasında herhangi bir ek ücret alınmıyor, bu nedenle sahte sitelere karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuluyor. Belgeler arasında; eski tip sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve ödeme dekontu yer alıyor. Ayrıca başvuru sahibinin MERNİS’te kayıtlı adresi de bulunmalı.

Ödeme işlemleri

Ödeme için 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payı, vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalar üzerinden internet yoluyla yapılabiliyor. Ücretler tek bir işlem olarak ödenebiliyor, bu da işlemi kolaylaştırıyor.

Bu kapsamda, eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyen vatandaşların süreci kolaylıkla tamamlayabilmesi için başvurularını erkenden yapmaları öneriliyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa