Balıkçılarda palamut için rota Doğu Karadeniz'e döndü

İstanbul, Sinop, Samsun, Bandırma ve Zonguldak’tan Doğu Karadeniz’e ulaşan balıkçılar, şafak vaktinden itibaren avlanıyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 12:38
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 12:49
Balıkçılarda palamut için rota Doğu Karadeniz'e döndü
AA
Kaynak AA

Palamut avı bereketi Doğu Karadeniz'de yüzleri güldürüyor

Av yasağının kalkmasıyla birlikte, 1 Eylül’de “vira bismillah” diyerek denize açılan Doğu Karadenizli balıkçılar, palamut bolluğu ile bereketli bir sezon geçiriyor. İstanbul, Samsun, Sinop, Zonguldak ve Bandırma'dan gelen balıkçılar da Doğu Karadeniz’de avlanan teknelere katılarak, palamut avını artırıyor.

Balıkçılar tüm gün çalışarak avlanıyor

Eylül ayında başlayan bol palamut avı, ekim ayında da hız kesmeden devam ediyor. Yomra ve Sürmene açıklarında yoğunlaşan avlanma nedeniyle balıkçılar gece saatlerinden itibaren denize açılıyor. Sabaha karşı avladıkları palamutları Sürmene, Yomra ve Araklı limanlarına getiren balıkçılar, ardından palamutları kamyonetlerle Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırıyor.

Limanlar yoğun bir trafik yaşıyor

Balıkçılar, kısa bir mola verip gerekli ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tekrar denize açılıyor. Farklı illerden gelen teknelerin yoğunluğu, Karadeniz Sahil Yolu’ndan da gözlemlenebiliyor. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu sezonki palamut avının beklentilerini karşıladığını belirtti.

Palamut bereketi yüzleri güldürüyor

Geçen yıl Batı Karadeniz'de yoğun avlanan palamutun bu yıl Doğu Karadeniz'de kendini gösterdiğine dikkat çeken Mutlu, “Bu sezon beklediğimizin çok üzerinde bir avcılık gerçekleşiyor. Palamut avı hem balıkçıları hem de vatandaşları mutlu ediyor. 1 kilogramın üzerindeki palamutlar rahatlıkla dört kişilik bir aileyi doyuruyor” diye konuştu.

Türkiye'nin dört bir yanından balıkçılar bölgede

Mutlu, diğer bölgelerden de balıkçıların katılımıyla av sezonunun daha renkli hale geldiğini belirtti. Mutlu, “Biz nasıl Ege, Akdeniz ve Marmara’ya gidiyorsak, İstanbul, Zonguldak, Bandırma gibi şehirlerden gelen arkadaşlarımız da burada. Tüm avcılara bereketli bir sezon diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Balıkçılar gece gündüz çalışıyor

Sürmene açıklarında avlanan Muammer Akbaş, bu yılın palamut avında gece gündüz fark etmeksizin çalıştıklarını belirtti. Akbaş, “Palamut avında gece gündüzün bir anlamı yok, balığı bulduğun anda çalışmaya başlıyorsun” dedi.

Yorucu ama karşılığını veren bir sezon

Balıkçı Cengiz Çetinkaya ise sezonun zorlu ama bereketli olduğunu dile getirerek, “Kayık sayısı çok fazla ama yine de payımıza düşeni alıyoruz. Palamutlar neredeyse torik boyutuna ulaşmış durumda. Zorlu geçen avcılıkta emeğimizin karşılığını almak sevindirici” dedi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa