2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı

Japon kuruluş Nihon Hidankyo, 2024 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. İşte konuya ilişkin ayrıntılar...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 14:41
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 15:04
2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı
AA
Kaynak AA

2024 Nobel Barış Ödülü, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması yönünde yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla Japon kuruluş Nihon Hidankyo’ya verildi. Norveç Nobel Enstitüsünün Oslo'daki merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında ödülün sahibi duyuruldu.

Nükleer silahsızlanma çabalarına büyük katkı sağladı

Yapılan açıklamada, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından sağ kurtulanlar tarafından oluşturulan bu sivil hareketin, nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğine dair verdikleri güçlü mesajlar sayesinde ödüle layık görüldüğü belirtildi. Nihon Hidankyo, nükleer silahların yıkıcı etkilerine dair tanıklıklarıyla nükleer silahsızlanma çabalarına önemli bir katkı sağladı.

Nihon Hidankyo üyelerinin, atom bombalarının insani sonuçlarına dikkat çekmek amacıyla yıllardır büyük bir özveriyle çalıştığı vurgulandı. 

Zamanla nükleer silah kullanımının ahlaki açıdan kabul edilemez olduğunu savunan güçlü bir uluslararası norm gelişti. Bu norm, "nükleer tabu" olarak anılmaya başlandı.

Hiroşima ve Nagazaki’de yaşanan atom bombası trajedisinden sağ kurtulanların tanıklıkları ise bu alanda benzersiz bir etkiye sahip oldu.

Nükleer silahlara karşı güçlü bir muhalefet oluştu

Açıklamada, ayrıca bu tanıkların deneyimlerinden yola çıkarak düzenledikleri eğitim kampanyaları ve nükleer silah kullanımına karşı verdikleri uyarılar sayesinde dünya genelinde nükleer silahlara karşı güçlü bir muhalefetin oluştuğu ifade edildi.

Nobel Komitesi, 80 yıldır savaşta nükleer silah kullanılmadığı gerçeğine dikkat çekerek Nihon Hidankyo'nun bu tabunun yerleşmesindeki önemli rolünü vurguladı.

Açıklamada, günümüzde devam eden savaş ve çatışmalarda nükleer silah kullanım tehditlerinin giderek arttığı konusunda endişeler de dile getirildi. Komite; söz konusu ödülün, nükleer silahların ne kadar yıkıcı etkilere sahip olabileceğini anımsatma ve dünyayı bu tehditten kurtarma amacı güttüğünü kaydetti. 

İran’da kadın hakları için mücadele eden tutuklu aktivist Nergis Muhammedi'ye 2023 Nobel Barış Ödülü verilmişti. Bu yılki ödül ise acı dolu deneyimlerini barış için kullanarak nükleer silahsız bir dünya için mücadele eden Nihon Hidankyo'ya verildi. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa