YÖK’ten üniversitelilere şifre uyarısı

Yükseköğretim Kurulu, öğrencilerin banka hesaplarını yasa dışı amaçla kullanılmaması için şifre uyarısında bulundu.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 14:48
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 15:07
YÖK’ten üniversitelilere şifre uyarısı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Yükseköğretim Kurulu , üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını yasa dışı yollarla kullandırmamaları için Mali Suçları Araştırma Kurulu ile iş birliği yaparak farkındalık çalışmaları başlattı. 

Bu kapsamda hazırlanan uyarı afişleri, öğrencileri kara para aklama,  dolandırıcılık ve terörizmin finansmanı ve gibi suçlara karşı bilinçlendirmeyi hedefliyor.

YÖK tarafından yapılan açıklamada, kiralanan veya başkalarına kullandırılan banka hesaplarının suç örgütleri tarafından para aklama ve terörizmin finansmanı gibi faaliyetlerde kullanıldığına dikkat çekildi. 

Bu durumun ağır hapis cezalarına yol açabileceği vurgulandı. MASAK tarafından hazırlanan afişlerde, öğrencilere "Gelecek hesaplarınızı yakmayın" mesajı verilerek, banka hesaplarının başkalarına kullandırılmaması gerektiği belirtildi.

Üniversitelere gönderilen uyarı afişlerinde, kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçlarda öğrenci hesaplarının kullanılmasının büyük riskler içerdiği anlatılıyor. Bu kapsamda, banka hesaplarını başkalarına kiralamanın veya kullandırmanın ciddi yasal sonuçlara neden olabileceği ifade edildi.

YÖK, özellikle üniversite öğrencilerinin gelir elde etmek amacıyla banka hesaplarını başkalarına kullandırdıklarına dair gelen şikayetler üzerine harekete geçti. Bu tür faaliyetlerin suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı gibi ağır suçlara aracılık ettiğini vurgulayan YÖK, öğrencilerin mağdur olmaması için bilinçli olmaları gerektiğini belirtti.

Yükseköğretim Kurulu, öğrencilerin banka hesapları ve kişisel bilgilerini korumak için çeşitli uyarılarda bulunurken, Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden siber güvenlik uzmanlarının da görüşlerine yer verdi. 

Uzmanlar, öğrencileri oltalama (phishing) saldırılarına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Özellikle tanımadıkları kişi veya kurumlardan gelen SMS ve e-posta yoluyla gönderilen linklere tıklamamaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu tür mesajların kaynağının mutlaka teyit edilmesi gerektiğini belirtti.

Diğer yandan öğrencilerden, güçlü şifreler oluşturmaları ve en az iki aşamalı güvenlik önlemleri almanın önemli olduğu belirtildi. Kişisel bilgilerin, kimlik numarasının üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiği de vurgulandı. 


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa