TUA duyurdu: 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı görülecek

TUA (Türkiye Uzay Ajansı), son 13 senenin en parlak kuyruk yıldızının 11 Ekim ve 12 Ekim günlerinde görülebileceğini açıkladı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 15:17
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 15:50
TUA duyurdu: 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı görülecek
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Güneş'in yakınlarından geçerken ısınan gaz salınımı yapan gök cisimlerine "kuyruklu yıldız" adı veriliyor. Bu cisimler, parlak bir atmosfer veya uzun bir kuyruk oluşturarak dikkati çekiyor. 

Diğer küçük gök cisimlerinden farklı olarak kuyruklu yıldızlar, antik çağlardan beri bilinen gök cisimleri arasında yer alıyor. Çin kayıtlarından edinilen bilgiye göre; ünlü Halley kuyruklu yıldızının, milattan önce 240 yılında gözlemlendiği ifade ediliyor. 

TUA (Türkiye Uzay Ajansı), son 13 senenin en parlak kuyruklu yıldızı olarak kabul edilen "C/2023 A3"ün 11 Ekim ve 12 Ekim günlerinde görülebileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, Tsuchinshan-ATLAS olarak da bilinen kuyruklu yıldızın bu tarihlerde gökyüzünde muhteşem bir gösteri sunacağı belirtildi. 

Zirve parlaklığına henüz ulaşmadı

2 Ekim günü 0,4 kadir parlaklığa ulaşan kuyruklu yıldız, 2020 yılının yaz aylarında gözlemlenen ünlü NEOWISE (C/2020 F3) kuyruklu yıldızından bile daha parlak hale gelmiş durumda.

Tsuchinshan-ATLAS'ın zirve parlaklığına henüz ulaşmadığı ifade edilen açıklamada, 11 Ekim itibarıyla söz konusu kuyruklu yıldızın Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle izlenebileceği bildirildi. 

21 derece uzunluğunda kuyruğu var

12 Ekim günü ise Tsuchinshan-ATLAS'ın, 0,47 AB mesafe ile dünyaya en yakın geçişini yaparak en yüksek parlaklığa sahip olması bekleniyor.

Tsuchinshan-ATLAS, parlaklığının yanı sıra 21 derece uzunluğa sahip kuyruğuyla da büyük ilgi topluyor. Söz konusu uzunluk, dolunayın çapının neredeyse 42 katına tekabül ediyor.

Güneş'e yakın geçişi sırasında ısınarak toz ve buzdan kuyruğunu oluşturan Tsuchinshan-ATLAS, şu ana kadarki en büyüleyici kuyruklu yıldızlardan biri olarak kayıtlara geçebilir. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa