Savunmaya ilave kaynak için düzenleme

Savunma sanayii yatırımlarına ilave kaynak için yeni düzenlemeler içeren teklif TBMM'ye sunuldu. Düzenlemeyle, Sanayi Destekleme Fonu'na pay aktarılacak.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 16:17
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 17:08
Savunmaya ilave kaynak için düzenleme
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Savunma sanayiini desteklemek ve ilgili fonun gelirlerini artırmak amacıyla hazırlanan, "Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. 

AK Parti tarafından hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yeni kanun teklifi, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun gelirlerini artırmayı hedefliyor. Taslak, birçok alanda yapılan işlemlerden alınacak katkı paylarını içeriyor ve özellikle gayrimenkul, noter ve kredi kartı işlemlerinden ek pay alınmasını öngörüyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bu düzenlemelerin birer vergi olmadığını, işlem hizmet bedeli olarak tanımlandığını belirtti. Güler, bu düzenlemelerle 75-80 milyar lira  aralığında bir katkının Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Araç ve gayrimenkul alım satımında katkı payı

Teklife göre, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden ise 375 lira katılma payı alınacak. Noterlerde yapılan işlemlerde de benzer düzenlemeler getiriliyor. Sıfır araç tescil işlemlerinden 3 bin lira, ikinci el araç alım satımında bin 500 lira ve diğer noter işlemlerinden 75 lira katkı payı alınması planlanıyor.


Kredi kartlarından yıllık katılma payı

Kredi kartı kullanıcıları için de düzenleme yolda. Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira katkı payı alınması gündemde. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve ocak ayının başında kredi kartı sahiplerinin hesaplarına yansıtılacak.

Vergi beyannameleri, gümrük beyannameleri ve sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar katkı payı alınacak. Yıllık gelir vergisi beyannamelerinde ise damga vergisinin yarısı kadar katılma payı tahsil edilecek.

100 CC altı motosiklet, drone ve saatlere yeni vergi

Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamına, 100 CC’nin altında motor silindir hacmine sahip motosikletler ile motor gücü 6 kW'ın altında olan motosikletler de dahil ediliyor. Ayrıca, drone'lar ve Özel Tüketim Vergisi matrahı 5 bin lira üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınacak. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa