e-Nabız, Katar'a mı satıldı? İşte açıklama

e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi'nin Katar'a satıldığı yönündeki haberlerle ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada iddialar reddedildi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
11 Ekim 2024 21:28
GÜNCELLEME
11 Ekim 2024 21:39
e-Nabız, Katar'a mı satıldı? İşte açıklama
EK
Esra Koçak Editör

Sağlık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında çıkan e-Nabız'ın Katar'a satıldığı iddialarına ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Bakanlık, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi'nin hiçbir ülkeye satılmadığını ve tamamen Sağlık Bakanlığı'na ait olduğunu vurguladı.

"e-Nabız hiçbir ülkeye satılmadı"

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, e-Nabız'ın Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve tamamen bakanlığa ait olan bir sistem olduğu ifade edildi. Sistemin 70 milyon aktif kullanıcısı bulunduğu ve 39 farklı merkezi sistemle entegre çalıştığı, 30 binden fazla sağlık tesisiyle güvenli bir şekilde iletişim kuran devasa bir bilgi sistemi olduğu belirtildi. Açıklamada, "e-Nabız sistemi hiçbir ülkeye satılmadığı gibi Sağlık Bakanlığı'ndan izin almadan hiçbir ülkeye satılamaz ve izinsiz kullanılamaz" denildi.

"Tüm hakları bakanlığımıza aittir"

Vatandaşların kişisel sağlık verilerinin satılması ya da üçüncü kişilere açılmasının mümkün olmadığının altı çizilen açıklamada, e-Nabız sisteminin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu başta olmak üzere ilgili mevzuat kapsamında en yüksek güvenlik önlemleriyle korunduğu ifade edildi. "e-Nabız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin medarıiftiharıdır ve tüm hakları Bakanlığımıza aittir" denilerek, sistemin milli bir proje olduğuna dikkat çekildi.

"Gerçeğe aykırı haberler yayanlara karşı yasal yollara başvurulacak"

Açıklamanın devamında, e-Nabız'ın teşhis ve tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığı, vatandaşların kendi sağlık verilerini yönetmede kullandıkları bu sisteme yönelik güven kaybı oluşturacak yalan haberlere izin verilmeyeceği vurgulandı. "Çirkin ve gerçeğe aykırı haberleri yayanlara karşı tüm yasal yollara başvuracağız" ifadeleriyle, yasal süreçlerin başlatılacağı duyuruldu.

Bu açıklama, e-Nabız sisteminin ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir proje olarak kabul edildiğini ve güvenliğinin en üst düzeyde sağlandığını kamuoyuna bir kez daha hatırlatmış oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa