Covid-19 geçirenler dikkat! Risk iki katına çıktı…

ABD’deki araştırmaya göre Covid-19 atlatanlarda 3 yıl boyunca felç geçirme ya da kalp krizi yaşama riski iki kat fazla.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
13 Ekim 2024 13:08
GÜNCELLEME
13 Ekim 2024 13:20
Covid-19 geçirenler dikkat! Risk iki katına çıktı…
MP
Mevlüt Peker Editör

Covid-19 sonrası kalp krizi ve felç riski üç yıl devam ediyor

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 geçiren kişilerde hastalığın ardından üç yıl boyunca kalp krizi ve felç geçirme riskinin iki kat arttığını ortaya koydu. Cleveland Clinic ve Southern California Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği bu çalışma, Covid-19'un uzun vadeli etkilerine dair önemli bulgular sundu.

Araştırma İngiltere’deki 250 bin kişiyi kapsadı

İngiltere’de yaşayan yaklaşık 250.000 kişinin sağlık verileri üzerinde yapılan analizler, Covid-19’un kalp sağlığı üzerindeki kalıcı etkilerini gözler önüne serdi. Araştırma, hastalığı geçiren kişilerin teşhis sonrası üç yıl boyunca kalp krizi ve felç riskinde ciddi bir artış yaşadığını belirledi. Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Stanley Hazen, “Covid, vücutta kalıcı değişikliklere yol açarak bu riski artırıyor” dedi.

Ağır Covid geçirenlerde risk daha yüksek

Dr. Hazen, ağır Covid vakalarında, kalp krizi riskinin, kalp hastalığı geçmişi olanlarla benzer seviyede olduğunu vurguladı. Ağır Covid geçirenlerde, özellikle kan pıhtılaşmasının kalp krizi ve felç riskini artırdığı ifade edildi. Dr. Hazen, dünya genelinde Covid-19 geçiren kişi sayısının bir milyardan fazla olduğunu belirterek, gelecekte kalp-damar hastalıklarının artabileceğine dikkat çekti.

Kalp hastalığı riski kan grubuna göre değişiyor

Araştırmada, Covid-19 sonrası gelişen kalp hastalığı riskinin, kişinin kan grubuna göre değişiklik gösterdiği tespit edildi. Uzmanlar, 0 Rh kan grubuna sahip kişilerde kalp krizi riskinin dört kat, diğer kan gruplarında ise yedi kat arttığını açıkladı. Dr. Hazen, araştırmanın ardından Covid-19 geçiren hastalarında önleyici kalp sağlığı tedbirlerini artırdığını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa