İsrail'in BM üssünü basmasına ilk tepki İtalya'dan geldi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail'in Lübnan'daki UNIFIL (Birleşmiş Milletler Barış Gücü) üssünü basmasını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
13 Ekim 2024 20:02
GÜNCELLEME
13 Ekim 2024 20:22
İsrail'in BM üssünü basmasına ilk tepki İtalya'dan geldi
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İsrail, Lübnan'da bulunan UNIFIL (Birleşmiş Milletler Barış Gücü) üssünü basarak 15 askerin yaralanmasına neden oldu. İsrail'in baskınına ilk tepki ise İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'den geldi. İtalya Başbakanı Meloni, İsrail'in Lübnan'daki UNIFIL (Birleşmiş Milletler Barış Gücü) askerlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıları "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Meloni, Netanyahu ile telefonda görüştü

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Meloni'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Görüşmede Meloni, UNIFIL'e (Birleşmiş Milletler Barış Gücü) yönelik İsrail saldırılarının kabul edilemez olduğunu vurgularken bu misyonun BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) yetkisi doğrultusunda bölgesel istikrarı sağlamak amacıyla hareket ettiğini hatırlattı.

Meloni, ayrıca barış gücü personelinin güvenliğinin her zaman garanti altına alınmasının mutlak bir gereklilik olduğunu dile getirdi.

"BMGK kararı tam olarak uygulanmalı"

Açıklamada, Meloni'nin 1701 sayılı BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararının tam olarak uygulanmasının, İsrail-Lübnan sınırında istikrarın sağlanmasına ve yerinden edilen insanların güvenli bir şekilde evlerine dönmesine katkı sağlayacağını belirttiği kaydedildi.

İtalya’nın bu konuda kararlı olduğunu bir kez daha ifade eden Meloni, aynı zamanda bölgesel gerilimi azaltmanın aciliyetine dikkat çekti ve İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığı çerçevesinde bu konuda aktif rol almaya hazır olduğunu yineledi.

İtalya'nın barış gücünde 1000 askeri var

İsrail'in bu hafta UNIFIL'e (Birleşmiş Milletler Barış Gücü) ait bazı üs ve gözlem noktalarını hedef alması, özellikle bu misyonda 1000 kadar askeri bulunan İtalya'da tepkiyle karşılandı.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, İsrail'in Roma Büyükelçisini bakanlığa çağırarak Güney Lübnan'daki olaylar hakkında sert uyarılarda bulundu. İtalya, İsrail'in bu tür saldırılarının bölgedeki barış çabalarına zarar verdiğini belirterek uluslararası hukuka saygı gösterilmesini talep etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa