Çin'den, Tayvan'ın etrafını kuşatan tatbikat...

Çin, Tayvan'ın etrafını kuşatan kapsamlı askeri tatbikata başladı. İşte haberin detayları ve bölgedeki son gelişmeler...

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
14 Ekim 2024 07:30
GÜNCELLEME
14 Ekim 2024 07:30
Çin'den, Tayvan'ın etrafını kuşatan tatbikat...
EP
Esra Polat Editör

Çin, Tayvan'ın lideri Lai Ching-te'nin "Ulusal Gün" konuşmasından dört gün sonra, Tayvan ve çevresinde geniş çaplı bir askeri tatbikata başladı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Doğu Cephesi Komutanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, tatbikat kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Tatbikatın Amacı ve Kapsamı

"Müşterek Kılıç-2024B" olarak adlandırılan bu tatbikatta, Çin ordusu Tayvan Boğazı ve Tayvan Adası'nın kuzey, güney ve doğu bölgelerinde operasyonlar düzenliyor. Komutanlık Sözcüsü Li Şi, tatbikatın gerçek muharebe yeteneklerini sınamayı ve deniz-hava muharebe devriyesi, kara ve deniz hedeflerine saldırılarla muharebe alanını kontrol altına almayı hedeflediğini belirtti. Tatbikat, Tayvan’ın bağımsızlık yanlısı unsurlarına karşı caydırıcı bir mesaj olarak sunuluyor.

Tayvan'dan Sert Tepki

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in askeri tatbikatına ilişkin sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, bu "irrasyonel ve provokatif" eylemi kınadı ve egemenliklerini korumak için gerekli tüm önlemleri alacaklarını duyurdu.

Lai'nin Konuşması Sonrası Tatbikat

Tatbikat, Tayvan lideri Lai Ching-te'nin, 10 Ekim'deki "Ulusal Gün" konuşmasının ardından geldi. Lai, konuşmasında Pekin yönetiminin Tayvan'ı temsil etmeye hakkı olmadığını ve ilhaka karşı direneceklerini ifade etmişti. Çin ise Lai’nin açıklamalarını "Tayvan’ın bağımsızlığına yönelik tehlikeli söylemler" olarak nitelendirerek tepki göstermişti.

Çin’in, Lai’nin bu tür açıklamaları sonrası askeri tatbikatlar düzenlemesi dikkat çekici. Benzer bir tatbikat, Lai’nin başkanlık görevine başlamasının ardından Mayıs 2023’te de yapılmıştı.

Tayvan ve Çin Arasındaki Gerginlik

Tayvan, Çin'in iç savaşını kaybeden Koumintag güçleri tarafından kurulan ve 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip olan bir yönetimdir. Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak görmeye devam ediyor ve Ada'nın anakarayla birleşmesi gerektiğini savunuyor. Çin, Tayvan'ın bağımsızlık yönünde adımlar atmasını engellemek için askeri baskısını sürdürüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa