Türk profesör Daron Acemoğlu'na Nobel Ekonomi Ödülü verildi

2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahipleri Türk profesör Daron Acemoğlu, James Robinson ve Simon Johnson oldu.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
14 Ekim 2024 12:57
GÜNCELLEME
14 Ekim 2024 14:14
Türk profesör Daron Acemoğlu'na Nobel Ekonomi Ödülü verildi
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahiplerinden biri Daron Acemoğlu oldu. Ödülün diğer sahipleri ise James Robinson ve Simon Johnson olarak açıklandı. 

Bu üç isim, "kurumların nasıl oluştuğu ve söz konusu kurumların refahı ne şekilde etkilediği" hususundaki çalışmaları dolayısıyla bu ödüle layık görüldü.

Acemoğlu, böylece Nobel Ödülü kazanan üçüncü Türk olarak tarihe adını yazdırmış oldu. Daha önce de Orhan Pamuk ve Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Ödülü almaya hak kazanmışlardı.

2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi ise Claudia Goldin isimli Amerikalı bir profesör olmuştu. Goldin, kadınların iş gücünde sahip olduğu yere dair çalışmaları dolayısıyla bu ödüle layık görülmüştü.

Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, 1986'da Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra lisans eğitimini İngiltere'de York Üniversitesi'nde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora eğitimini ise dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından biri olan London School of Economics'te aldı.

2000 yılında profesör unvanını kazanan Acemoğlu, 1993 yılından beri ABD'deki (Amerika Birleşik Devletleri) MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ders vermeye devam ediyor.

Acemoğlu'nun ekonomi alanındaki çalışmaları büyük yankı uyandırıyor. 1996 yılında "The Economic Journal" dergisinde yayımlanan bir makalesi, yılın en iyi makalesi seçildi.

2005 yılında ise ekonomi bilimine 40 yaş altındaki bilim insanları arasında en önemli katkıyı sağlayan kişilere verilen "John Bates Clark Madalyası" ile ödüllendirildi.

Acemoğlu'nun çalışmalarının özellikle gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, ekonomik büyüme, ekonomik kalkınma ve siyasal ekonomi üzerine yoğunlaştığı biliniyor.

Acemoğlu, kurumların ekonomik gelişim ve siyasal ekonomi üzerindeki etkilerine dair yaptığı çalışmalarla 2006'da TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) tarafından verilen Bilim Ödülü'nün sahibi oldu.

2013'e gelindiğinde ise Acemoğlu, "T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"nü kazandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa