Bilim insanlarından yapay zekâ uyarısı: Ölüme yol açabilir!

Bilim insanları, yapay zekâ destekli sohbet robotları tarafından reçeteli ilaçlara ilişkin sunulan bilgilerin ölüme neden olabileceği konusunda uyardı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
14 Ekim 2024 15:10
GÜNCELLEME
14 Ekim 2024 15:29
Bilim insanlarından yapay zekâ uyarısı: Ölüme yol açabilir!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle yapay zekâ, yaşamımızın pek çok alanına entegre olmuş durumda. Bu gelişmelerle birlikte insanlar, sağlık sorunları hakkında bilgi edinmek için de yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarına başvurmaya başladı.

Yapay zekâ, ciddi sağlık risklerine yol açabilir

Almanya’daki Erlangen-Nürnberg Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ise bu teknolojinin her zaman güvenilir olmadığını ve bazen ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini ortaya koydu.

Araştırmada, yapay zekâ destekli sohbet robotlarının reçeteli ilaçlar hakkında verdikleri bilgilerin önemli bir kısmının yanlış olduğu ve bu hataların ölüme veya ciddi yaralanmalara neden olabilecek kadar tehlikeli olduğu belirlendi.

"Sağlık sorunlarınız için yapay zekâ araçlarına güvenmeyin"

Uzmanlar, hastaların sağlık sorunları için bu tür yapay zekâ araçlarına güvenmek yerine mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Araştırma kapsamında ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) en sık reçete edilen 50 ilaçla ilgili yapay zekâ sohbet robotlarına 10 farklı soru soruldu.

Elde edilen 500 yanıt, alanında uzman eczacılar ve farmakologlar tarafından değerlendirildi.

Sonuçlar endişe verici nitelikteydi: Yanıtların en az yüzde 26’sı bilimsel verilerle uyuşmuyordu ve tutarsız bilgiler içeriyordu.

Yüzde 22'si ölümcül sonuçlara yol açabilecek kadar hatalı çıktı

Detaylı incelemeler sonucunda chatbot'ların verdiği tıbbi bilgilerin yüzde 42’sinin orta düzeyde yanlış, yüzde 22’sinin ise ölümcül sonuçlara yol açabilecek kadar hatalı olduğu tespit edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa