İsrail Lübnan'da sert kayaya çarptı: En fazla 1,5 kilometre ilerledi

Lübnan'ın güneyine kara saldırısı başlatan İsrail ordusu ile Hizbullah 15 ayrı noktada karşı karşıya geldi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
14 Ekim 2024 19:57
GÜNCELLEME
14 Ekim 2024 20:47
İsrail Lübnan'da sert kayaya çarptı: En fazla 1,5 kilometre ilerledi
CS
Canan Salman Muhabir

İsrail, 30 Eylül'de başlattığı kara saldırıları ikinci haftasını doldurdu.

Lübnan'ın güneyini üç yönden kuşatarak bölgede sızma girişimlerinde bulunan İsrail güçleri ile Hizbullah arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bugüne dek 15 farklı noktada karşılıklı ateş açıldı.

Kara saldırısı 30 Eylül'de başladı

İsrail 30 Eylül'de Lübnan'ın güneyine sınırlı ama yoğun bir kara saldırısı başlattı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, bu saldırıların Hizbullah'ın güney Lübnan'daki altyapısını hedef aldığını belirtti. Aynı gün Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail'in Lübnan topraklarına girme niyetini kendilerine tebliğ ettiğini ve bunun BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini duyurdu. Ancak Hizbullah, İsrail'in Lübnan topraklarına girdiği iddialarını reddetti.

İsrail'in sınır bölgelerinde yoğun güvenlik önlemleri

İsrail, Lübnan sınırına yakın yerleşim bölgelerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi bölgelerini "kapalı askeri bölge" ilan ederken, daha sonra Dovev, Tziv ve Malkia yerleşimleri de aynı statüye alındı. 7 Ekim'de Batı Celile bölgesinde Rosh Hanikra, Şlomi, Hanita ve Arab el-Aramshe beldelerinde de "kapalı askeri bölge" ilan edildi.

İlk çatışma ve Hizbullah'ın karşı saldırıları

2 Ekim'de Lübnan'ın güneyindeki el-Udeyse kasabasında Hizbullah, İsrail güçleriyle ilk sıcak çatışmayı yaşadığını duyurdu. 

Hizbullah, bu bölgede İsrail askerlerinin kayıplar vererek geri çekildiğini bildirdi. Hizbullah Sözcüsü Muhammed Afifi, el-Udeyse ve Marun er-Ras kasabalarında İsrail güçlerine yönelik saldırılar düzenlediklerini, birçok İsrail askerini öldürdüklerini açıkladı. 

Aynı gün İsrail ordusu, Lübnan’a düzenlediği kara saldırıları sırasında Hizbullah'la yaşanan çatışmalarda bir askerin hayatını kaybettiğini, 7 askerin de yaralandığını duyurdu. Ayrıca Hizbullah, Yarun beldesine sızmaya çalışan İsrail askerlerini hedef aldıklarını ve Marun er-Ras'a doğru ilerleyen üç İsrail tankını imha ettiklerini iddia etti.

İsrail Ordusu Lübnan'da sadece 1,5 kilometre derinliğe sızabildi

İsrail ordusunun Lübnan topraklarına yönelik sızma girişimlerinde en derin noktaya ulaştığı bölge, sınırdan 1,5 kilometre içerdeki Kuzuh bölgesi oldu. Özellikle Marun er-Ras çevresinde İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bildirildi. İsrail ordusu, 8 Ekim'de bu bölgedeki yıkılmış bir noktaya bayrak dikerek geri çekildi. Son günlerde en yoğun çatışmaların yaşandığı yerler Ramiye ve Ayta eş-Şaab kasabaları oldu.

İsrail ordusu, Blida, Bint Cubeyl, Meys el-Cebel, Labunne, Keferkila, Dıhayra, Ayterun, Alma eş-Şaab ve Nakura gibi birçok bölgede de Hizbullah'la çatışmalara girdi. Ancak genellikle bu bölgelerden kısa süre sonra geri çekildiği görüldü.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü de hedef oldu

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde konuşlanmış BM Barış Gücü askerlerini de hedef aldı. İlk olarak Nakura'daki BM karargahına yönelik 10 Ekim'de düzenlenen saldırıda, bir gözlem kulesi vuruldu ve iki asker yaralandı. Sonraki günlerde ise İsrail tankları bölgeye girerek UNIFIL karargahına yönelik ihlallerde bulundu ve üç Barış Gücü askeri daha yaralandı.

13 Ekim'de İsrail askerleri Ramiye kasabasında BM güçlerine yönelik baskın düzenledi. İsrail'in açtığı ateş sonucu BM askerlerinden 15 kişinin çeşitli sağlık şikayetleriyle hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

İsrail'in kara saldırıları, Lübnan'ın güneyindeki gerginliği artırırken, çatışmaların önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa