New York Times: "İsrail, Filistinli sivilleri canlı kalkan yapıyor"

İsrail Ordusu'nun alıkoydukları Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak savaş suçu işlediği bir kez daha ortaya konuldu.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
14 Ekim 2024 20:45
GÜNCELLEME
14 Ekim 2024 20:49
New York Times: ''İsrail, Filistinli sivilleri canlı kalkan yapıyor''
CS
Canan Salman Muhabir

İsrail'in Gazze'deki saldırıları sırasında Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı iddiası, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve tepki toplayan bir konu olarak öne çıkıyor. 

The New York Times'ın (NYT) haberine göre, 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarını sürdüren İsrail ordusu, operasyonlar sırasında alıkoyduğu Filistinli sivilleri tehlikeli keşif görevlerinde zorla kullanıyor.

İsrail ordusuna bağlı en az 11 tim, Gazze'de Hamas'ın tuzak ve pusu kurduğunu düşündükleri bölgelere Filistinli sivilleri önden gönderiyor. Bununla da kalmıyor, onları riskli bölgelerde keşif yapmaya zorluyor. Bu siviller, İsrail askerlerinin girmeye cesaret edemediği, Hamas mensuplarının saklandığına inanılan tünellere keşif için gönderiliyor. Filistinliler, özellikle tünellerdeki jeneratör, su tankı gibi eşyaları hareket ettirmek gibi tehlikeli görevlere zorlanıyor.

İsrail askerlerinin bazıları, bu uygulamayı bizzat gözlemlediklerini ve kendilerinin de bu sürecin bir parçası olduklarını itiraf etti. Bu askerler, uygulamanın rutin hale geldiğini ve savaş alanındaki üstlerinin bilgisi dahilinde organize bir şekilde yapıldığını aktarıyor.

NYT, bazı İsrailli askerlerin, Filistinli sivillerin bu şekilde kullanılmasından son derece rahatsız olduklarını ve  komutanlarına itiraz ettiklerini söyledikleri bilgisini da aktardı.

Öte yandan, İsrail'in eski Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Tamir Hayman da bu tarz bir uygulamanın Gazze'de kullanıldığını doğrulayan açıklamalarda bulundu. Canlı kalkan yapılan Filistinlilerin, İsrail ordusu için yüksek risk taşıyan operasyonlarda askerleri korumak amacıyla kullanıldığı dile getiriliyor.

Haberde ayrıca, Gazzeli bir genç olan Muhammed Şubeyr'in ifadelerine de yer verildi. Şubeyr, İsrail askerleri tarafından 10 gün boyunca alıkonduğunu ve bu süreçte tehlikeli keşif görevlerinde elleri kelepçeli şekilde zorla çalıştırıldığını anlatıyor. Kendisi, askerler tarafından bubi tuzaklı bir binaya gönderildiğini ve bu süreçte hayatını ciddi bir tehlikeye attıklarını belirtiyor.

Bu tür iddialar, uluslararası hukuk açısından son derece hassas ve insan hakları ihlalleri ile ilgili ciddi suçlamalar içeriyor. Özellikle sivillerin canlı kalkan olarak kullanılması, savaş suçları kapsamına giren eylemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa