NASA, Jüpiter'in uydusu Europa'da hayat belirtisi arayacak

NASA, Jüpiter'in uydusu Europa'yı keşfetmek ve buzla kaplı uyduda yaşam olup olmadığını araştırmak için bir uzay aracı fırlattı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Ekim 2024 22:12
GÜNCELLEME
14 Ekim 2024 23:03
NASA, Jüpiter'in uydusu Europa'da hayat belirtisi arayacak
AA
Kaynak AA

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Jüpiter'in buzla kaplı uydusu Europa'da yaşam olasılığını araştırmak amacıyla bir uzay aracı fırlattı. SpaceX'e ait Falcon Heavy roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan uzay aracı, Europa'nın buzla kaplı yüzeyinin altında yer aldığı düşünülen donmuş okyanusun varlığını ve burada yaşam izleri olup olmadığını inceleyecek.

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, Europa Clipper adı verilen uzay aracı, 2030 yılının Nisan ayında Jüpiter'in yörüngesine ulaşacak. 5,2 milyar dolara mal olan bu projeyle Europa'da yaşamı destekleyebilecek temel bileşenler, doğru kimyasal elementler ve enerji kaynağı olup olmadığı araştırılacak. Europa Clipper, bu yeraltı okyanusunda yaşam için gerekli koşulları anlamak amacıyla detaylı incelemeler yapacak.

Europa'nın, Dünya'nın uydusu Ay ile benzer boyutta olduğu ve dünya okyanuslarının toplamından iki kat daha fazla su barındıran devasa bir yeraltı okyanusuna sahip olduğu düşünülüyor.

Fırlatma, Florida'da etkili olan Milton Kasırgası nedeniyle ertelenmişti. Kasırganın bölgeden ayrılıp Atlas Okyanusu'na yönelmesinin ardından fırlatma için hava koşulları uygun hale geldi ve uçuş bugün başarıyla gerçekleştirildi.

NASA, Europa Clipper'ın en az üç yıl sürecek olan bu görevini, keşiflerin seyrine bağlı olarak daha da uzatmayı planlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa