Hizbullah'ın İsrail üssüne yaptığı İHA saldırısının ön raporu

Hizbullah'ın gönderdiği ve 4 askerin ölümüne neden olan İHA'nın alçak irtifada uçması sebebiyle takibinin yapılamadığı için İsrail ordusunu yanılttığı belirtildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Ekim 2024 23:03
GÜNCELLEME
14 Ekim 2024 23:25
Hizbullah'ın İsrail üssüne yaptığı İHA saldırısının ön raporu
AA
Kaynak AA

Hizbullah'ın Hayfa'ya düzenlediği saldırıda kullanılan insansız hava araçları (İHA) ve güdümlü füzelerle ilgili İsrail ordusunun yürüttüğü soruşturmanın ön sonuçları ortaya çıktı. İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, Hizbullah'ın saldırısında 4 askerin ölümüne neden olan İHA'nın, alçak irtifada uçması nedeniyle takip edilemediği ve kendi kendini imha ettiği düşüncesiyle İsrail hava kuvvetlerini yanılttığı belirtildi.

Saldırı sırasında Hizbullah'ın 3 İHA, 3 güdümlü füze ve roketler kullandığı bildirildi. İsrail donanması ve savunma sistemi Demir Kubbe'nin iki İHA'ya müdahale ettiği, ancak üçüncü İHA'nın Akka'nın kuzeydoğusunda kaybolduğu aktarıldı. İsrail hava kuvvetleri, İHA'nın GPS sistemine yapılan müdahale ya da alçak irtifada uçma nedeniyle kendi kendini imha ettiğini düşünerek yanlış bir değerlendirme yaptı.

İsrail hava kuvvetlerinin, Hayfa'nın güneydoğusunda şüpheli bir uçak bildirimi aldıkları, ancak aynı bölgede bir İsrail helikopterinin uçtuğu gerekçesiyle bu bildirimin dikkate alınmadığı ifade edildi. Soruşturmanın ilerleyen günlerinde İsrail genelinde daha fazla uyarı sireninin devreye girebileceği, bazı sirenlerin yanlış alarm olabileceği de belirtiliyor.

Hizbullah'ın saldırıda kullandığı İHA'nın "Şahid 107" tipi olduğu, yaklaşık 3 ila 5 kilogram ağırlığında bir savaş başlığı taşıdığı ve GPS sistemiyle çalıştığı açıklandı. Bu İHA'ların uzaktan kontrol edilmediği, önceden belirlenen bir rota ve konum doğrultusunda hareket ettiği ifade edildi. Hizbullah'ın bu saldırıda, İHA'yı İsrail askerlerinin yemek yediği sırada askeri üssün yemekhanesini hedef aldığı değerlendiriliyor.

İsrail ordusu, Golani Tugayı'nın Hayfa'nın güneyindeki askeri üssüne düzenlenen İHA saldırısında 4 askerin öldüğünü, 58 askerin yaralandığını duyurmuştu. Hizbullah ise saldırıyı, Gazze'deki Filistin halkıyla dayanışma ve Lübnan'daki saldırılara karşılık olarak düzenlediklerini açıklamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa