Uluslararası toplumun Gazze sınavı...

Hamas yetkilisine göre, uluslararası toplum Gazze konusunda gerçek bir sınav veriyor. İşte haberin detayları ve bölgedeki son gelişmeler...

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 05:30
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 05:30
Uluslararası toplumun Gazze sınavı...
EM
Erhan Meyveci Editör

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durdurulması amacıyla uluslararası taraflarla siyasi temaslarda bulunduklarını açıkladı. Al Jazeera'ya konuşan Hamdan, Gazze'deki durumun Filistin halkına yönelik bir soykırım aşamasına ulaştığını vurguladı ve uluslararası toplumun bu krizi çözmek için kararlı bir tutum alması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Toplum ve BM Güvenlik Konseyi Temasları

Hamdan, saldırıların durması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleriyle, bölgedeki ve Arap-İslam dünyasındaki ülkelerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu görüşmelerin ardından bazı taraflardan BMGK'yi toplantıya çağırma konusunda olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi. Hamdan, bu süreçte uluslararası toplumun gerçek bir sınavdan geçtiğini vurguladı.

İsrail'in "Generaller Planı"

Hamdan, İsrail basınında yer alan ve "Generaller Planı" olarak bilinen planı eleştirdi. Bu planın Gazze’nin kuzeyini boşaltmayı ve buradaki Filistinlileri tehcir etmeyi hedeflediğini söyledi. Hamdan, İsrail’in halkı aç bırakıp bombalayarak, kuzeydeki halkı güneye sürmeye çalıştığını ve bu süreçte orantısız ateş gücü kullandığını belirtti. Plan, İsrail’in, ordusunun başarısızlıklarını örtbas etmek ve bir "başarı hikayesi" yaratmak için yapıldığını öne sürdü.

Generaller Planı'nın İçeriği

4 Eylül'de İsrail'in "Ynet" haber sitesinde yayımlanan bilgilere göre, bu plan eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland’ın girişimiyle hazırlanmış ve pek çok eski rütbeli subay ve general tarafından desteklenmişti. Plan, Gazze'nin kuzeyini ablukaya alarak Filistinlileri tehcir etmeyi ve direnişçileri teslim olmaya ya da ölmeye zorlamayı hedefliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa