Yüz binlerce kişi, 750 TL vermemek için kredi kartı limitini düşürdü

Yüz binlerce kredi kartı kullanıcısı, 750 TL'lik savunma sanayii katkı payını ödememek için limitlerini düşürmeye başladı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 09:21
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 09:50
Yüz binlerce kişi, 750 TL vermemek için kredi kartı limitini düşürdü
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) milletvekillerinin imzası ile düzenlenen ve kredi kartı limiti 100.000 TL ve üzeri olanlardan 750 TL'lik savunma sanayii katkı payı alınmasını öngören kanun teklifi, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanlığına sunuldu. Söz konusu teklifin yasalaşması halinde her sene 5 Ocak'ta 750 TL, kart sahiplerinin hesaplarına yansıtılacak. Kredi kartının iptali durumunda ise 750 TL'nin iadesi yapılmayacak. 

Dünya gazetesinin haberine göre; bu düzenlemenin duyurulması üzerine çok sayıda kredi kartı kullanıcısı, limitini 100.000 TL'nin altına çekmeye başladı. QNB Genel Müdürü Ömür Tan, banka müşterilerinden kredi kartı limitlerinin düşürülmesi için ciddi bir talep gelmeye başladığını ifade etti. 

Başvuruların milyona ulaşacağı tahmin ediliyor

Türkiye'nin önde gelen beş özel bankasındaki kaynaklar, kredi kartı limitlerinin 100.000 TL'nin altına çekilmesi için yapılan başvuruların şu ana kadar yüz binleri geçtiğini aktardı. Bu hafta söz konusu başvuruların milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Limit düşürme başvurularının %10'unun çağrı merkezleri üzerinden yapıldığı ifade edildi. %90'ının ise internet şubeleri ve mobil şubeler aracılığıyla yapıldığı kaydedildi.

750 TL'lik savunma sanayii katkı payını ödemek istemeyen kredi kartı kullanıcılarının, hafta sonu çağrı merkezleri ile irtibata geçtikleri ve limitlerinin 100.000 TL'nin altına düşürülmesi yönünde talepte bulundukları öğrenildi. 

Müşterilerden ciddi bir talep gelmesi üzerine bankalardan bazıları, "kanun teklifinin resmen yasalaşmadığı, bu nedenle kart limitlerini henüz düşürmelerine gerek olmadığı, bu konuda bir değişiklik yaşanması halinde müşterilere bilgilendirme yapılacağı" yönünde yanıt vermeye başladı. 

Kredi kartlarının yarısının limiti 100.000 TL'den fazla

TBB (Türkiye Bankalar Birliği) tarafından paylaşılan verilerde; 100.000 TL ve üzeri limite sahip kredi kartlarının sayısının, bütün kredi kartlarının yarısı kadar olduğu görüldü. 2024 yılının Ağustos ayında paylaşılan raporda, Türkiye'de bireysel kredi kartına sahip kişi sayısı 37,9 milyon olarak açıklandı.

100.000 TL ve üzeri limite sahip kredi kartı olan vatandaşların sayısı, tüm kredi kartı sahiplerinin %49,2'sine tekabül ediyor. Birden çok 100.000 TL ve üzeri limite sahip kredi kartı olan kişilerin ise bu orana dahil edilmediği belirtiliyor. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa