Canan Karatay'dan kolajen uyarısı: Kalbin durmasına yol açabilir!

Prof. Dr. Canan Karatay, kolajen takviyelerinin kalbin durmasına yol açabilecek kadar tehlikeli olduğu konusunda uyarıda bulundu.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 09:54
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 10:43
Canan Karatay'dan kolajen uyarısı: Kalbin durmasına yol açabilir!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Son dönemde sosyal medya platformlarının da etkisiyle kolajen takviyelerinin kullanımı önemli ölçüde artış gösterdi. Fakat uzmanlar, kapsül ve toz olarak piyasaya sürülen bu takviyelerin insan sağlığını riske atabileceği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor. O uyarılardan biri de Prof. Dr. Canan Karatay'dan geldi. 

Prof. Dr. Karatay, "eklem ağrılarını dindirdiği, kırışıklıkları yok ettiği ve yaşlanmayı geciktirdiği" gibi iddialar ile satışa sunulan kolajen takviyelerinin zararlı olduğunu dile getirdi. 

"Kolajenin ilacının olmayacağı" konusunda uyaran Prof. Dr. Karatay, kolajen takviyelerinin kalbi büyüttüğünü ve kalp krizine neden olabildiğini söyledi. Prof. Dr. Karatay, bu takviyelerin kalbin durmasına bile yol açabileceğini belirtti. Söz konusu isim, kolejenin doğal yollardan alınmasını tavsiye etti.

"Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir"

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gazme Çakaloğlu, Sputnik'e yaptığı açıklamada, kolajen takviyelerinin risklerine dikkati çekti. Çakaloğlu, bu takviyelerin enfeksiyonlara, cilt döküntülerine, alerjik reaksiyonlara, mide bulantılarına ve sindirim problemlerine sebep olabileceğini dile getirdi. 

"Üç ay boyunca hiç ara vermeden kullanılmalı"

Uzman Dermatolog Dr. Zahide Eriş ise kolajen kullanımının cildin deformasyon seviyesine ve yaşa göre değişiklik gösterdiğini ifade etti.

Kolajenin etkili olabilmesi için minimum üç ay boyunca herhangi bir ara vermeden kullanılması gerektiğini kaydeden Dr. Eriş, klinik çalışmalara göre üç ay boyunca aralıksız kullanımda hidrasyon ve dermal kolajen yoğunluğunun arttığını, deri elastisitesinin arttığını ve deri kırışıklıklarının azaldığını söyledi. 

Dr. Eriş, kolajen takviyesinin genel olarak güvenli olduğunu ve şu ana kadar herhangi bir yan etkisinin bildirilmediğini ifade etti.

Takviyelerin sıvı, toz, kapsül ve tablet şeklinde satıldığını kaydeden Dr. Eriş, yüksek emilim oranına sahip ve kullanımı kolay olan sıvı takviyelerin daha fazla tercih edildiğini aktardı. 

Güvenilir kolajen takviyelerinin kullanılmasını öneren Dr. Eriş, bunların laboratuvarlarda üretilmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Eriş, hidrolize peptit kolajenlerde günlük olarak 2.5-5 gram, doğal kolajenlerde ise günlük olarak 7.5-10 gram tüketimi önerdi. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa