Mehmet Şimşek'ten enflasyon ve tasarruf açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve alınan tasarruf tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 10:03
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 10:57
Mehmet Şimşek'ten enflasyon ve tasarruf açıklaması
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve vergi düzenlemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, temel mallardaki enflasyonun düşüşe geçtiğini, ancak enflasyonu düşürmenin zorlu bir süreç olduğunu vurguladı.

"Enflasyon düşmeyi sürdürecek"

Bakan Şimşek, temel mallardaki yıllık enflasyonun yüzde 28'e kadar gerilediğini belirterek, bu düşüş eğiliminin devam edeceğini söyledi. Hizmet sektöründeki enflasyonun da düşmeye başladığını ifade eden Şimşek, dünya genelinde hizmet enflasyonunun hala sert olduğunu kaydetti. 

Savunmaya kaynak aktarımı 

Savunma sanayiine ek kaynak sağlanmasına ilişkin tartışmalara da değinen Şimşek, Türkiye'nin jeopolitik konumunun zor bir coğrafyada olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarısıyla askeri yatırımların ve geliştirmelerin artırılması gerektiğini vurgulayan Bakan Şimşek, savunma projeleri için ciddi kaynak ayırdıklarını belirtti. Şimşek, "Bu yıl savunma sanayii fonuna 165 milyar lira ayırdık. Bu paket tamamen savunmaya kaynak yaratmak için hazırlandı" dedi.

Kredi kartı kesintileri

Kredi kartlarından yapılacak kesintilere ilişkin de açıklamalarda bulunan Şimşek, bu kesintilerin savunma projelerine kaynak yaratmak amacıyla yapılacağını belirtti. 

Paketin savunmaya kaynak olarak hazırlandığının altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, partinin ekonomi kurmaylarının konuları tekrar değerlendirebileceğini söyledi. Sözlerine devam eden Şimşek, "Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek." dedi.

Deprem ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) gibi maliyeyi zorlayan unsurlara rağmen, enflasyonda düşüş yaşandığını belirten Bakan Şimşek, fiyat artışlarının yavaşlamaya başladığını söyledi. Geçen sene bütçe açığının yüzde 5.2 olduğunu ve bu açığın üçte ikisinin deprem harcamalarından kaynaklandığını aktardı.

Kira artışları ve konut arzı

Kira artışlarındaki yüzde 25'lik üst sınırın kaldırılmasının ardından yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 120'ye varan artışların yaşandığını aktaran Bakan Şimşek, "Hizmetler enflasyonu, zamanla gelirler politikasına güçlü bir tepki verecek" dedi.

Yenilenen kira sözleşmelerinin enflasyon üzerindeki etkisine de değinen Bakan Şimşek, geçmiş enflasyonun baz alınması nedeniyle kira enflasyonunun yüksek olduğunu, ancak bir yıl sonra bu etkilerin azalacağını belirtti. Konut arzının artmasının da kira enflasyonunu düşüreceğini söyledi.

Cari açık ve bütçe açığı

Cari açık konusuna da değinen Şimşek, Türkiye'nin cari açığının geçen yıl mayıs ayında oldukça yüksek olduğunu ancak şu an neredeyse yüzde 1'in altına indiğini belirtti. Cari açıkta iyileşme yaşandığını ve enflasyon beklentilerinde de olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Şimşek, bu sürecin sabırla devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kamuda araç satışları başlayacak

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında atılan adımlardan da bahseden Şimşek, kiralık araçların yüzde 15 oranında azaltıldığını ve yakın zamanda Özelleştirme İdaresi'nin araç satışlarına başlayacağını söyledi. Kamu harcamalarındaki sapmanın yüzde 1'in altında olduğunu belirten Şimşek, "Daha önce böyle bir şey yoktu" dedi.

Son olarak, net rezerv artışının 100 milyar doları aştığını belirten Bakan Şimşek, maliye politikasında sıkılaşmaya devam edeceklerini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa