Netanyahu'dan BM'ye geri çekilin tehdidi

Saldırı alanını genişleten İsrail, bölgede yaşananlar gerilim üzerinden Birleşmiş Milletleri de tahdit etti. Netanyahu, geri çekilmelerini istedi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 10:50
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 11:23
Netanyahu'dan BM'ye geri çekilin tehdidi
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

İsrail ordusu, 8 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah'la devam eden çatışmalar çerçevesinde Lübnan'ın güney kentlerine ve çeşitli bölgelere yoğun hava saldırıları düzenliyor. Son olarak, 23 Eylül’de Bekaa ve Baalbek bölgeleri de dâhil olmak üzere Lübnan’ın farklı noktalarına yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 8 Ekim'den bu yana devam eden saldırılar sonucunda 2 bin 309 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 104'ü çocuk, 194'ü ise kadınlardan oluşuyor. Aynı dönemde 10 bin 782 kişi de yaralandı. Çatışmaların ağır bedelini sivil halk ödüyor, zira Lübnan’da binlerce insan bu çatışmalardan olumsuz etkileniyor.

Hizbullah Lideri Nasrallah öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de İsrail ordusunun Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldü. Bu gelişme, bölgede gerilimi daha da tırmandırırken, Hizbullah İsrail'e yönelik roket ve füze saldırılarını sürdürmeye devam ediyor. Hizbullah'ın saldırıları genellikle İsrail ordu üslerini hedef alıyor olsa da, İsrail tarafında büyük bir hasar rapor edilmedi.

İsrail’in bombardımanları nedeniyle Lübnan’da yüz binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor. Özellikle ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzey bölgelere doğru devam eden göç dalgası dikkat çekiyor. Lübnan hükümeti, yerinden edilen 430 binden fazla kişinin Suriye’ye göç ettiğini açıkladı. Bu durum, bölgedeki insani krizin boyutunu gözler önüne seriyor.

Netanyahu'nun UNIFIL tehdidi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler'in Lübnan'daki Geçici Barış Gücü (UNIFIL) hakkında sert açıklamalarda bulundu. Netanyahu, UNIFIL'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesi gerektiğini belirterek, Hizbullah’ın UNIFIL tesislerini ve mevzilerini siper olarak kullandığını iddia etti. Bir video mesaj yayınlayan Netanyahu, UNIFIL’in İsrail’in çekilme talebine kulak vermesi gerektiğini savundu ve "İsrail'in UNIFIL personeline kasıtlı olarak saldırdığı iddiası tamamen yanlış" şeklinde konuştu.

Netanyahu’nun bu açıklamalarına karşın, İsrail ordusunun UNIFIL'e yönelik saldırıları uluslararası arenada büyük tepki topladı. Pek çok ülke, İsrail’in UNIFIL üslerine düzenlediği saldırılardan derin endişe duyduklarını dile getirdi ve İsrail’e bu saldırıları hemen durdurma çağrısında bulundu. Özellikle 10 Ekim'de İsrail’in bir gözlem kulesine yönelik saldırısında iki barış gücü askerinin yaralanması dikkat çekti. Bunun yanı sıra, İsrail ordusu bir gün önce Lübnan’ın güneyindeki UNIFIL tesislerine baskın düzenleyerek tesisin kapılarını tanklarla tahrip etti.

Lübnan’daki çatışmalar, bölgedeki insani durumu her geçen gün daha da zorlaştırıyor ve yerel halk üzerindeki etkisi derinleşiyor. İsrail-Hizbullah gerilimi devam ederken, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumdan gelen barış çağrıları artarak sürüyor.

BM'den İsrail'e çağrı 

Diğer yandan Birleşmiş Milletler ise , İsrail'in yoğun saldırıları sonrası acil ateşkes çağrısını yineledi.  İsrail'in, Gazze'nin merkezindeki yerinden edilmiş sivillerin sığındığı hastane yerleşkesi ve bir okula düzenlediği saldırıların da bir an önce bitirilmesi vurgulandı. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa