Ürdünlü bakan: Ateş kutsal mekanlara sıçrarsa tüm bölge içinde kalır!

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, İsrail saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Ateş kutsal mekanlara sıçrarsa tüm bölge içinde kalacaktır." dedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 12:03
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 13:11
Ürdünlü bakan: Ateş kutsal mekanlara sıçrarsa tüm bölge içinde kalır!
AA
Kaynak AA

AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) Genel Merkezi'nde bugün Filistin'in Geleceği Konferansı düzenlendi. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, söz konusu konferansta İsrail'in Orta Doğu'daki saldırılarına ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

İsrail'in düzenlediği saldırıların tüm bölgeye yayılma ihtimaline dikkati çeken Safedi, şu ifadeyi kullandı:

"Filistinlilerin kendi devleti olmalı"

Safedi, Filistin Devleti'nin kurulması gerekliliğini işaret ederek Filistin halkının kendi ulusal egemenliklerine dayalı bir devlete sahip olmaları gerektiğini söyledi. Ürdünlü bakan, aksi takdirde Orta Doğu'da hiçbir zaman güven ve huzur ortamının tesis edilemeyeceğini dile getirdi.

Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin güvenliği için iki devletli çözümün şart olduğunu söyleyen Safedi, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna örneğini verdi. Safedi, Ukrayna'da uygulanan uluslararası hukukun aynı şekilde Lübnan ve Gazze'de de uygulanması gerektiğini ifade etti. 

"Uluslararası sistem, belirli bir azınlığın ayrıcalıklarını koruyor"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da aynı konferansta kritik açıklamalarda bulundu. İsrail'in soykırım suçu işlediği Gazze'ye değinen Fidan, şunları söyledi:

"Derhal çözüm önerileri getirilmeli"

Fidan, Gazze'de yaşananların bir trajedi olduğunu belirterek bunun uluslararası toplumda daha çok farkındalık oluşturması için çağrıda bulundu. 

Bu tarz olayların engellenmesi amacıyla uluslararası iş birliğinin sağlanması gerektiğini belirten Fidan, Gazze'deki sivillerin temel ihtiyaçlarının yerine getirilmesi ve orada yaşanan insanlık dramına son verilmesi için derhal çözüm önerilerinin gündeme getirilmesini önerdi. 

Fidan, Kahire'de ilk bölgesel zirvenin gerçekleştirildiğini hatırlatarak Avrupa ülkeleri tarafından "ateşkes" ifadesinin kabul görmediğini paylaştı. 

Fidan, ayrıca bölgesel anlamda yaşanan krizin küresel anlamda bir ayrışmaya da yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

"İsrail, yok etme politikası uyguluyor"

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay da İsrail tarafından Filistinlilere yönelik uygulanan insanlık dışı politikalara değindi.

Oktay, bu politikaları "yok etme", "mahrum bırakma", "izolasyon", "ayrıştırma" ve "el koyma" olarak sıraladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa