IMF uyardı: Küresel kamu borcu ilk defa 100 trilyon doları geçecek

IMF (Uluslararası Para Fonu), ilk defa bu sene küresel kamu borcunun 100 trilyon doları geçebileceği konusunda uyarıda bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 13:39
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 14:03
IMF uyardı: Küresel kamu borcu ilk defa 100 trilyon doları geçecek
AA
Kaynak AA

IMF (Uluslararası Para Fonu), mevcut durumda çok yüksek bir küresel kamu borcunun bulunduğu konusunda uyardı. IMF (Uluslararası Para Fonu) tarafından paylaşılan verilere göre; küresel kamu borcunun, bu sene ilk defa 100 trilyon doları geçeceği tahmin ediliyor. 

2024 senesinin sonunda küresel kamu borcunun GSYH'ye (gayrisafi yurt içi hasıla) oranının %93'e yükseleceği öngörülüyor. 2030 senesine kadar ise söz konusu oranın %100'e yaklaşması bekleniyor. 

Küresel kamu borcunun GSYH'ye (gayrisafi yurt içi hasıla) oranı, pandemiden önce %90 düzeyindeydi.

Çok sayıda ülkenin finansal görünümünün planlanandan daha kötü olmasını üç sebeple açıklayan IMF (Uluslararası Para Fonu), bu sebepleri ise şöyle sıraladı:

"Yüksek tutarda tanımlanamayan borçlar, borç öngörülerinin iyimser olması ve geniş çaplı harcama baskıları."

"Yüksek borç düzeyleri, olumsuz piyasa tepkilerine yol açabilir"

Beklemenin tehlikeli olduğuna dikkat çeken IMF (Uluslararası Para Fonu), ülkelerin tecrübeleri göz önünde bulundurulduğunda yüksek borç düzeylerinin olumsuz piyasa tepkilerini beraberinde getirebileceğini aktardı.

IMF (Uluslararası Para Fonu), aynı zamanda negatif şoklar karşısında finansal manevraların boyutunun kısıtlanabileceğini vurguladı. 

Savunma masraflarının artırılması, yaşlanan nüfusa destek verilmesi ve yeşil enerjiye yönelik finansman sağlanması yönündeki baskıları işaret eden IMF (Uluslararası Para Fonu), bu yüzden borç görünümüne dair risklerin kuvvetli bir biçimde yukarı yönlü olduğunu aktardı.

Hangi ülkelerde kamu borcu artacak?

IMF (Uluslararası Para Fonu), Güney Afrika, İngiltere, İtalya, Fransa, Brezilya ve ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) kamu borcunun artacağını öngörüyor. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa