Hazine ve Maliye Bakanlığı 27 milyar borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı iki tahville 27,2 milyar lira borçlanma gerçekleştirildi. Bu tahvilde bileşik faiz yüzde 34,08 oldu.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 15:20
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 15:31
Hazine ve Maliye Bakanlığı 27 milyar borçlandı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki farklı devlet tahvilinin yeniden ihracına yönelik düzenlediği ihaleler sonucunda toplam 27,2 milyar lira  borçlandı.

Bu ihalelerde 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 5 yıl vadeli sabit kupon ödemeli devlet tahvilleri yatırımcılara sunuldu. Hazine, ihaleler öncesinde piyasa yapıcılar ve kamuya yapılan satışlarla birlikte borçlanma hedefini önemli ölçüde gerçekleştirdi.

3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil

İlk ihale, 3 yıl vadeli ve TÜFE’ye endeksli tahvil için yapıldı. Bu tahvilin 6 ayda bir yüzde 1,50 reel kupon ödemesi bulunuyor. İhaleye toplamda 4,53 milyar lira teklif gelirken, 2,6 milyar liralık net satış yapıldı. Bu tahvilin reel bileşik faizi ise yüzde 5,14 olarak kaydedildi.

5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil

İkinci ihale ise 5 yıl vadeli sabit getirili tahvil için düzenlendi. Bu tahvilin de 6 ayda bir yüzde 15 oranında sabit kupon ödemesi bulunuyor. İhalede 15,5 milyar lira teklif gelirken, net satış 9,63 milyar lira olarak gerçekleşti. Sabit kuponlu bu tahvilin bileşik faizi ise yüzde 34,08 seviyesinde oldu.

Hazine, ihaleler öncesinde piyasa yapıcılar ve kamuya yönelik iki tahvilde toplam 15 milyar liralık satış gerçekleştirdi. 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil için piyasa yapıcılardan gelen 1,52 milyar liralık teklife karşılık 1 milyar lira  satış yapılırken, kamuya yapılan satış miktarı 6,5 milyar lira  oldu.

5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilde ise piyasa yapıcılar 3,88 milyar liralık teklif sundu ve 2,5 milyar liralık  satış gerçekleştirildi. Bu tahvilde kamuya yapılan satış ise 5 milyar lira olarak kaydedildi.

Toplamda Hazine, ihaleler ve ihale öncesi satışlar sonucunda 27,2 milyar liralık  borçlanmayı tamamladı. Bu borçlanma, bütçe dengesini sağlamak ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirildi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa