İngiltere'de Roblox'a karşı tedbir alınması istendi

İngiltere'de Roblox’a karşı harekete geçen aktivistler, çocukların korunması için ciddi tedbir alınması talebinde bulundular.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 16:53
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 17:15
İngiltere'de Roblox'a karşı tedbir alınması istendi
AA
Kaynak AA

İngiltere’de Roblox için yeni güvenlik çağrısı

İngiltere’de çocukların çevrim içi güvenliği üzerine çalışan aktivistler, oyun platformu Roblox’ta artan pedofili ve istismar vakalarına karşı harekete geçilmesini istiyor. Araştırma şirketi Hindenburg’un yayınladığı bir raporda, Roblox’un “pedofili cehennemi” haline geldiği belirtiliyor.

Pedofili ve istismar iddiaları

The Guardian'ın haberine göre, Hindenburg’un araştırmasında, Roblox’taki içeriklerin çocukları pedofili, şiddet ve istismara maruz bıraktığı öne sürülüyor. Raporda, platformda Jeffrey Epstein gibi isimlerle açılmış hesapların çocuklara yönelik cinsel içerikli istismarlara karıştığı ifade ediliyor. Roblox’taki kullanıcılar, oyun karakterlerini kullanarak çocukları manipüle ederken, istismar görüntülerinin yer aldığı grupların da bulunduğu vurgulanıyor.

Roblox eleştirileri reddediyor

Roblox, Hindenburg’un raporundaki iddiaları reddetti ve eleştirilen içeriklerin kaldırıldığını veya inceleme sürecinde olduğunu açıkladı. Şirket, çocukların güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler aldığını savunuyor.

Aktivistlerden Ofcom’a çağrı

Çocukların çevrim içi güvenliği üzerine çalışmalar yapan aktivist gruplar, İngiltere İletişim Ofisi’ne (Ofcom) çevrim içi güvenlik yasasını daha sıkı uygulama ve teknoloji şirketlerine karşı daha katı kurallar koyma çağrısında bulunuyor. Molly Russell Vakfı, Ofcom’un Roblox gibi platformlara karşı atacağı adımların çocukların güvenliği açısından büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

Molly Russell Vakfı: Çocuk güvenliğinde sistematik başarısızlık

Molly Russell Vakfının Üst Yöneticisi Andy Burrows, Hindenburg’un Roblox ile ilgili raporunun, platformların çocuk güvenliği konusundaki eksikliklerinin sadece teknik arızalardan kaynaklanmadığını, aksine bu durumun platformların tasarım ve işleyişinde var olan sistematik bir başarısızlık olduğunu belirtiyor. Burrows, çevrim içi güvenliğin sağlanması için yürürlüğe giren Çevrim İçi Güvenlik Yasası’nın çocukları korumada en etkili çözüm olduğunu vurgularken, Ofcom’un bu konuda kararlı adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Çocukların korunması için güçlü mekanizmalar

Çocukların çevrim içi hakları üzerine çalışan Lordlar Kamarası üyesi Barones Beeban Kidron, Roblox’un ticari bir ürün olarak çocukların güvenliği için daha sağlam önlemler alması gerektiğine dikkat çekti. Kidron, çocukları istismarcılardan koruyacak mekanizmaların platformda zorunlu olması gerektiğini ve yasaların uygulanması için siyasi liderliğin önemini vurguladı.

Ofcom'dan platformlara güçlü uyarı

İletişim Ofisi (Ofcom) tarafından yapılan açıklamada, Roblox gibi platformların çocukları şiddet, pornografi ve istismara karşı koruması gerektiği ifade edildi. Ofcom, platformlarda yaş kontrolü ve güvenlik tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Roblox'ta genç kullanıcı yoğunluğu

Günlük yaklaşık 80 milyon kullanıcıya sahip Roblox’ta, kullanıcıların %20’sini 9 yaş altı çocuklar oluşturuyor ve çoğunluğu 16 yaşın altında. Kullanıcıların kendi oyun senaryolarını geliştirdiği platformda, gençlerin diğer kullanıcılarla sohbet etme imkanı da bulunuyor. Çocuk güvenliğine yönelik eleştiriler, platformun bu özellikleri dolayısıyla daha çok dikkat çekiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa