Beyaz Saray'dan İsrail'e "UNIFIL'in rolüne saygı duymalı" uyarısı

ABD Yönetimi, Lübnan'da görev yapan BM Lübnan Geçici Barış Gücü'nü (UNIFIL) hedef alan İsrail'e "UNIFIL'in rolüne saygı duy" uyarısı yaptı.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
15 Ekim 2024 23:56
GÜNCELLEME
15 Ekim 2024 23:56
Beyaz Saray'dan İsrail'e ''UNIFIL'in rolüne saygı duymalı'' uyarısı
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) rolüne, özellikle İsrail'in de dahil olduğu tüm tarafların saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Kirby, telekonferans üzerinden düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in UNIFIL birliklerine yönelik saldırılarını ele aldı.

Bu saldırıların, barışın korunmasında kritik bir öneme sahip olan UNIFIL'in görevini tehdit ettiğini belirten Kirby, "UNIFIL, Lübnan'da barışı sağlama yönünde önemli bir işlev üstleniyor. Bu nedenle, bu role tüm tarafların saygı göstermesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

İsrail ordusunun, özellikle Beyrut gibi yoğun nüfuslu bölgelerde Hizbullah'a karşı gerçekleştirdiği operasyonlarda daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Kirby, "İsrail askerleri, bu operasyonları yaparken sivillerin ve BM barış gücü mensuplarının hayatını tehlikeye atmadan gerçekleştirmekle yükümlüdür." diye ekledi.

Son günlerde yaşanan çatışmalarda bazı Lübnan askerlerinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kirby, bu durumu "kabul edilemez" olarak nitelendirdi ve İsrail’e bu konuda daha fazla baskı yapıldığını ifade etti.

Kirby'nin açıklamaları, UNIFIL'in hedef alındığı olayları da gündeme getirdi. UNIFIL, 10 Ekim'de, İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını bildirmişti. Ayrıca, 13 Ekim'de İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL tesislerine yaptığı saldırıda tesisin kapıları tanklarla tahrip edilmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, İsrail'in UNIFIL'e yönelik saldırılarının "savaş suçu oluşturabileceği" uyarısında bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa