KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Türkiye ve Yunanistan açıklaması

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM ile bir sonraki görüşmenin Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla yapılacağını söyledi

AY
Arif Yücel Editör
YAYINLAMA
16 Ekim 2024 07:50
GÜNCELLEME
16 Ekim 2024 07:50
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Türkiye ve Yunanistan açıklaması
AY
Arif Yücel Editör

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği gayriresmi akşam yemeğinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, BM binasında gerçekleşen görüşmede, bir sonraki toplantının Türkiye ve Yunanistan’ın da katılımıyla yapılması konusunda mutabık kalındığını ifade etti.

Federal Çözüm Çabaları Başarısız Oldu

Tatar, KKTC’nin çözüm vizyonunun değişmediğini ve federal çözüm çabalarının 50 yıllık süreçte başarısız olduğunu vurguladı. "Ben yeni bir vizyon sundum, çünkü 50 yıl boyunca federal çözüm çabaları başarısız oldu." diyerek KKTC'nin egemen eşitliğinin ve uluslararası statüsünün teyit edilmeden resmi müzakerelere geri dönülmeyeceğini belirtti. Tatar, KKTC'nin devlet ve egemenlik konusunda taviz vermeyeceğini bir kez daha yineledi.

Ambargo ve İzolasyonun Etkileri

Yemekte ayrıca ambargo ve izolasyonların devam eden etkilerinin de gündeme geldiğini belirten Tatar, BM Genel Sekreteri ile bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. KKTC’nin uzun süredir karşı karşıya kaldığı ekonomik ve sosyal izolasyonun, adada çözümsüzlüğün önemli sebeplerinden biri olduğunu dile getirdi.

Türkiye ve Yunanistan'ın Katılımıyla Yeni Görüşme

Cumhurbaşkanı Tatar, bir sonraki görüşmenin Türkiye ve Yunanistan’ın da katılımıyla yapılacağına ilişkin mutabakata varıldığını ifade etti. Bu, Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yeni Sınır Kapıları Gündemde

Tatar ayrıca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis ile Kıbrıs’ta yeni sınır kapılarının açılmasını ele almak üzere bir araya gelme kararı aldıklarını belirtti. Bu görüşmede, yeni sınır kapılarının açılmasına yönelik taleplerin kabul edilebilir olması durumunda bu adımın atılabileceğini söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa