Deprem uzmanından Ankara Masası'na Malatya açıklaması! Artçı uyarısı

Malatya'da 5,9 şiddetinde bir deprem yaşandı. Deprem Uzmanı Okan Tüysüz, Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. Tüysüz, artçı uyarısı yaptı.

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
16 Ekim 2024 13:57
GÜNCELLEME
16 Ekim 2024 14:59
Deprem uzmanından Ankara Masası'na Malatya açıklaması! Artçı uyarısı
Ecem Çetin Muhabir

Malatya'nın Kale ilçesinde bugün korkutan bir deprem meydana geldi. 5,9 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi.

Tüm Türkiye'yi korkutan depremle ilgili açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) can ve mal kaybı bulunmadığını ifade etti. 

Deprem Uzmanı Okan Tüysüz, Ankara Masası'na meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Depremin Doğu Anadolu fayı üzerinde olmadığını ifade eden Okan Tüysüz, "Onun kuzeyinde 30 km boyunda bir fay üzerinde meydana gelen bir deprem" dedi.

"Bunun daha üzerine çok fazla bir deprem olacağını zannetmiyoruz"

Öngörüsü olan bir deprem olmadığını belirten Tüysüz, şunları söyledi; 

"Bazı bölgeler için biz şurada deprem olabilir, yaklaşık şu zamanlarda olabilir deriz ama bu öyle bir deprem değil. Daha büyük bir deprem beklentisi olan bir yer de değil. Bu altı oldu, bunun daha üzerine çok fazla bir deprem olacağını zannetmiyoruz"

"Daha önce deprem ürettiğine dair çok bir kayıt yok"

Fay hattı ile ilgili bilgiler veren Deprem Uzmanı, "Bu kale ilçesinin içerisinden geçer, Güneybatı'ya doğru uzanımı olan bir fay. 30 km kadar boyu var. Daha önce deprem ürettiğine dair çok bir kayıt yok. Biz çünkü bir deprem, geçmişte faylar deprem üretmiş mi üretmemiş mi ona çok önem veririz. Ama tarihi kayıtlarda bu deprem üzerinde olmuş, yıkıcı bir deprem bilmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Okan Tüysüz, bu fay üzerinde bir depremin daha olmayacağını ve böyle bir beklentinin de olmadığını ifade etti. 

"Bu altı yıkıcı bir deprem. Çok ciddi bir hasarın gelişmemiş olması o anlamda iyi bir şey"

Depremin büyüklüğüne yönelik konuşan Tüysüz, 5.9'un 6'nın yıkıcı bir deprem olduğunu söyledi. 

Deprem Uzmanı Okan Tüysüz, şunları söyledi;

"Bu büyüklükteki depremler özellikle iyi olmayan depreme dayanıklı inşa edilmemiş binalarda sorun yaratır, yıkıma yol açar ya da hasara yol açar. Biraz da depremin vurduğu bölgenin zemin koşulları da bunda önemlidir. Bina tabii, bina kalitesi oldukça önemli. Bu altı yıkıcı bir deprem. Dolayısıyla böyle bir hasarın, çok ciddi bir hasarın gelişmemiş olması o anlamda iyi bir şey"

Artçı uyarısı: Uzun süre devam edebilir

Bu kadar şiddetli deprem sonrası artçıların olacağını ifade eden Okan Tüysüz, şu ifadeleri kullandı;

"Artçı olur. Şimdi aşağı yukarı ben yarım saat oluyor bakalı 15 civarında artçı vardı. Bu artçılar 5'e kadar çıkabilir. Bir hafta 10 gün belki daha uzun sürelerle artçı olması mümkün"

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa