Cumhurbaşkanı Erdoğan, Neçirvan Barzani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Neçirvan Barzani ile görüşmede bulundu.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
16 Ekim 2024 15:57
GÜNCELLEME
16 Ekim 2024 17:05
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Neçirvan Barzani ile görüştü
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Başkanı Neçirvan Barzani, bu sabah Ankara'ya gelerek kritik görüşmeler gerçekleştirdi.

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Başkanı Barzani, ilk olarak MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmede bulundu.

Barzani, daha sonra ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. 

Erdoğan'ın Barzani'yi kabul ettiği bu görüşmede yer alan isimler arasında MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Başkanı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da vardı. 

Söz konusu görüşme, bir saat boyunca devam etti. 20 Ekim günü gerçekleştirilecek IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) parlamento seçimleri için iyi dileklerini ileten Erdoğan, Irak Türkmen Cephesi'nin de yer alacağı seçimlerin huzur ve barış ortamında düzenleneceğine yönelik inancını paylaştı.

İsrail'in saldırganlığı ele alındı

Erdoğan, İsrail saldırganlığının giderek arttığına dikkati çekerek Orta Doğu'nun topyekûn bir savaş alanına dönüşme riskine değindi. Türkiye tarafından bütün bölgenin güvenlik ve istikrarına ciddi bir önem verildiğini kaydeden Erdoğan, Iraklı yetkililerin ülkeyi çatışmalardan uzak tutma yönündeki çabalarını takdir ettiğini söyledi.

Kalkınma Yolu Projesi değerlendirildi

Kalkınma Yolu Projesi ile bütün bölgenin kardeşliğine, istikrarına ve ekonomik kalkınmasına büyük bir katkı sağlanacağını vurgulayan Erdoğan, söz konusu projenin IKBY'ye (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) her bakımdan yarar sağlayacağını belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine dair dörtlü mutabakat zaptı; Türkiye, Irak, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Katar arasında imzalanmıştı. Erdoğan'ın yanı sıra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani himayesinde bu mutabakat zaptına imzalar atılmıştı. 

Kalkınma Yolu Projesi ile yüksek hızlı yolcu ve yük taşımasına uygun 1176 km uzunluğa sahip bir demir yolu ve ayrıca 1190 km uzunluğa sahip bir otoyol inşa edilmesi hedefleniyor. Böylece Avrupa ile Körfez Bölgesi arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde transit geçiş, vize, gümrük ve ticaret faaliyetlerinin daha kolay bir hale getirilmesi amaçlanıyor.

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı

Erdoğan, terörün tüm bölgenin iç barışını, refahını ve huzurunu tehdit ettiğini belirterek bu tehdidin kalıcı bir şekilde yok edilmesine ilişkin iş birliğinin kararlı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini aktardı.

Erdoğan, aynı zamanda Türkiye'nin Irak'ın ve Irak halkının yanında olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa