İngiltere, İsrailli iki bakana yaptırımı konuşuyor

İngiltere, İsrail’in aşırı sağcı iki bakanı Bezalel Smotrich ile Itamar Ben-Gvir’e yaptırım uygulamayı değerlendiriyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Ekim 2024 16:07
GÜNCELLEME
16 Ekim 2024 16:33
İngiltere, İsrailli iki bakana yaptırımı konuşuyor
AA
Kaynak AA

İngiltere Başbakanı Starmer, İsrailli iki bakana yaptırım seçeneğini değerlendiriyor

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e yaptırım uygulamayı düşündüklerini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer

Başbakan Keir Starmer, parlamentodaki haftalık "Başbakan’a Sorular" oturumunda gündemdeki konulara dair milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Liberal Demokrat Parti'den yaptırım çağrısı

Liberal Demokrat Parti lideri Ed Davey, Başbakan’a, İsrailli iki bakana yönelik olası yaptırımlar hakkında sorular yöneltti. Davey, İsrail'in Batı Şeria’da Filistinlilerin topraklarını gasp eden kişilere desteğini eleştirerek, Ben-Gvir ve Smotrich’in aşırılık yanlısı söylemlerini vurguladı.

Liberal Demokrat Parti lideri Ed Davey

Smotrich ve Ben-Gvir’in tartışmalı açıklamaları

Ed Davey, Smotrich’in Gazze’de yaşayan 2 milyon insanı aç bırakmayı haklı bulduğunu ve Ben-Gvir’in Batı Şeria’da Filistinli bir genci öldüren yerleşimcileri "kahraman" ilan ettiğini belirtti. Davey, eski İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’ın da bu iki isme yaptırım planladığını hatırlattı.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir

Starmer: Yaptırım ihtimali üzerinde duruyoruz

Başbakan Starmer, Davey’nin sorusuna yanıtında, Ben-Gvir ve Smotrich’in açıklamalarının korkunç olduğunu ifade ederek, yaptırımları değerlendirdiklerini söyledi. Starmer, Gazze’deki insani durumun kötüye gittiğini belirtti ve İsrail’in sivil kayıpları önlemek, yardım girişini artırmak ve BM’nin etkin çalışmasına izin vermek için gereken adımları atması gerektiğini vurguladı.

AB de yaptırımları değerlendiriyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 14 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrailli iki bakana yönelik yaptırımların hala görüşme aşamasında olduğunu kaydetmişti. 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

İsrailli bakanların Mescid-i Aksa’ya baskınları tepki topluyor

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Mescid-i Aksa’ya yönelik sık sık yaptıkları baskınlarla hem bölgesel hem de uluslararası tepkilere neden oluyor. Bu baskınlar, özellikle Filistinliler ve Müslüman dünyasında huzursuzluk yaratıyor.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich

Ben-Gvir: Gazze topraklarını işgal etmeyi savundu

Ben-Gvir, İsrail’in Gazze topraklarını işgal etmesi gerektiğini savundu. İsrail’in Maarif gazetesine verdiği demeçte Ben-Gvir, Hamas’la ateşkes yerine Gazze'yi işgal ederek Filistinlilerin göç etmesini teşvik etmeleri gerektiğini ifade etti.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir

"Yakıt girişini durduralım, göçü teşvik edelim"

Açıklamalarında Ben-Gvir, Gazze’ye yakıt girişinin kesilmesi gerektiğini belirtti. Gazze’ye insani yardımları durdurmaları ve gönüllü göçü teşvik etmeleri durumunda İsrail’in zafer elde edeceğini öne sürdü. İsrail'in tarih boyunca bu tür uygulamalara başvurduğunu dile getiren Ben-Gvir, bu yöntemle Hamas’ın teslim olacağını iddia etti.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir

Smotrich’in Gazze hakkındaki tartışmalı açıklamaları

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 5 Ağustos’ta düzenlenen bir konferansta Gazze'de yaşanan insani krize dair tartışmalı ifadeler kullandı. 7 Ekim 2023’ten itibaren İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına devam etmesi gerektiğini savunan Smotrich, bu saldırıların Gazze halkının tamamen yok olmasını meşru kılacağını ima etti.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda haftalık olarak gerçekleştirilen "Başbakan'a Sorular" oturumunun birincisine katılmak için başkent Londra'da bulunan Downing Street’teki Başbakanlık ofisinden ayrıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa