Alman AfD partisi, hükümetin İsrail'e silah desteğini eleştirdi

Almanya için Alternatif Partisi (AfD), hükümetin İsrail'e yönelik silah ve mühimmat desteğini "yangına körükle gitmek" olarak yorumladı.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
16 Ekim 2024 20:48
GÜNCELLEME
16 Ekim 2024 20:48
Alman AfD partisi, hükümetin İsrail'e silah desteğini eleştirdi
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) Federal Meclis Grup Başkanı Tino Chrupalla, Başbakan Olaf Scholz'un İsrail'e yönelik silah ve mühimmat desteğini eleştirerek hükümetin bu yaklaşımını "yangına körükle gitmek" olarak nitelendirdi. Chrupalla, silah sevkiyatının bölgedeki sivil kayıpları artırdığını belirterek, Alman hükümetinin bu politikasıyla çatışmaları daha da derinleştirdiğini savundu.

Chrupalla yaptığı açıklamada, Alman silahlarının hiçbir savaşan tarafa verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, hükümetin Orta Doğu'daki çatışmaları çözmek için izlediği politikayı eleştirdi. "İsrail'e yaptığınız silah sevkiyatlarıyla, her iki taraftaki tüm sivil kayıpları kabul etmiş oluyorsunuz" diyen Chrupalla, silah yardımlarının gerilimi azaltmak yerine çatışmayı tırmandırdığını ifade etti. AfD lideri, Orta Doğu'da barışın ancak tarafsız bir yaklaşım ve diplomatik yollarla sağlanabileceğini savundu.

Chrupalla, İsrail hükümetiyle daha objektif ve eleştirel bir diyalog kurmanın zamanı geldiğini belirtti. Ayrıca, bölgedeki en önemli hedefin barış ve iki devletli çözüm olması gerektiğini hatırlatarak, Almanya'nın İsrail'e koşulsuz desteğinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yapılan saldırıya da değinen Chrupalla, bu olayın bölgedeki durumun ne denli kritik bir hal aldığının göstergesi olduğunu belirtti.

Öte yandan, Başbakan Olaf Scholz ise Federal Meclis'te yaptığı konuşmada İsrail'e silah desteğinin devam edeceğini yineleyerek, İsrail'in kendini savunma kapasitesini koruması gerektiğini savundu. Scholz, "Geçmişte de silah ve mühimmat sağlamamızın sebebi budur. İsrail'e olan desteğimiz sürecek ve bu ülke her zaman Almanya'ya güvenebilir," ifadelerini kullandı.

Almanya, son haftalarda İsrail'e silah ve askeri malzeme satışını artırmış durumda. Alman Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'nın verilerine göre, 2024 yılı içerisinde İsrail'e toplam 45,74 milyon avro değerinde silah ve askeri malzeme satışı onaylandı. Hükümet, bu satışların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini açıkladı.

Ayrıca, Almanya'nın İsrail'e yönelik politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığı ve silah ihracatı konusunda yasak uygulanmadığı tekrar vurgulandı. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise İsrail'in Gazze'deki operasyonlarının soykırım olarak nitelendirilmesine karşı çıkarak, bu yönde bir bulgu olmadığını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa