Fransa'dan İsrail'e getirilen yasağa Gallant'tan sert tepki

Fransa savunma fuarına İsrail'in katılımını yasakladı. İsrail savunma Bakanı Gallant sert tepki gösterdi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 00:34
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 00:46
Fransa'dan İsrail'e getirilen yasağa Gallant'tan sert tepki
CS
Canan Salman Muhabir

Fransa'nın düzenlediği Uluslararası Deniz Savunma Fuarı EURONAVAL'a İsrailli firmaların katılımının yasaklanmasının ardından İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Fransa'nın bu kararına sert tepki gösterdi.

Gallant, X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kararlarının "İsrail'in düşmanlarına hizmet ettiğini" iddia etti.

Gallant, Macron’un uygulamalarını eleştirerek, "Fransa Cumhurbaşkanı'nın aldığı bu kararlar, yalnızca Fransız halkı için değil, aynı zamanda savunduğunu iddia ettiği özgür dünya için de büyük bir utançtır." ifadelerini kullandı.  İsrail'in savunma sanayi firmalarına uygulanan yasağın, ülkesine zarar verdiğine işaret eden Gallant, bunun düşmanlara avantaj sağladığını belirtti.

İsrail Savunma Bakanı, Fransa’nın Yahudilere karşı sistematik bir düşmanlık politikası izlediğini öne sürdü.

EURONAVAL tarafından yapılan resmi açıklamada ise, Paris yönetiminin 15 Ekim'de aldığı kararla İsrail delegasyonlarının 4-7 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan EURONAVAL 2024’e yalnızca sınırlı katılım sağlayabileceği, İsrail şirketlerinin stant açmasının ve ekipman sergilemesinin yasaklandığı duyuruldu. Bu kararın, aralarında önde gelen savunma sanayi şirketlerinin de bulunduğu 7 İsrail firmasını doğrudan etkilediği bildirildi.

Fransa ve İsrail arasındaki bu gerginlik, daha önce de silah ambargosu konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle artmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarında kullanılacak silah sevkiyatlarını durdurma çağrısında bulunmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise bu çağrılara sert tepki göstererek, Batılı liderlerin İsrail'e silah ambargosu çağrısını "onur kırıcı" olarak nitelendirmiş ve özellikle İran’a karşı İsrail’in medeniyeti savunduğunu vurgulamıştı.

Dün gerçekleşen bir başka açıklamada da Macron, Netanyahu'ya İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uyarak, Gazze ve Lübnan’a yönelik operasyonlarda daha dikkatli olması  çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa