Gerilimi artıran hamle: Kuzey Kore, Güney'i "düşman devlet" ilan etti

Anayasasında değişiklik yapan Kuzey Kore, ilk defa Güney Kore'yi açıkça "düşman devlet" olarak nitelendirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 10:15
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 10:33
Gerilimi artıran hamle: Kuzey Kore, Güney'i ''düşman devlet'' ilan etti
AA
Kaynak AA

Kuzey Kore, bölgede gerginliği tırmandıracak bir hamle ile ilk defa Güney Kore'yi açıkça "düşman devlet" şeklinde nitelendirdi. Söz konusu gelişmeye dair açıklama ise KCNA'dan (Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı) geldi. Kuzey Kore anayasasında bir değişikliğe imza atıldığını dile getiren KCNA, bu değişiklikle birlikte ilk defa Güney Kore'nin resmen "düşman devlet" şeklinde nitelendirildiğini aktardı.

Bu anayasa değişikliği, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerilimin son dönemde artmasının ardından geldi. Haberde, anayasa değişikliğiyle Güney Kore'nin açık bir şekilde "düşman devlet" olarak belirtilmesinin, iki ülke arasındaki mevcut gerginliği daha da tırmandırabileceği ifade edildi.

İki Kore'yi birbirine bağlayan yollardan bazıları patlatıldı

KCNA, 15 Ekim günü Kuzey Kore ile Güney Kore'yi birbirine bağlayan yolların bir bölümünün patlatılmasına da dikkati çekti. Bu olayın anayasa değişikliğine uygun olarak gerçekleştirildiği ve "kaçınılmaz, yasal önlemler" olarak nitelendirildiği aktarıldı.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığından bir sözcü, Pyongyang yönetiminin güney sınırlarını kalıcı bir şekilde güçlendirmek üzere gerekli tedbirleri almaya devam edeceğini belirtti.

"Birleşme karşıtı bir adım"

Güney Kore'nin resmî haber ajansı Yonhap, Güney Kore Birleşme Bakanlığının bu duruma ilişkin açıklamalarına yer verdi.

Bakanlık, Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi "düşman devlet" olarak nitelemesini kınayarak bu adımı "birleşme karşıtı" olarak değerlendirdi.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin herhangi bir provokasyonuna karşı güçlü ve kararlı bir şekilde yanıt vereceğini vurguladı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, daha önce ocak ayında yaptığı bir açıklamada, Güney Kore'nin "değişmez baş düşman" şeklinde nitelendirilmesi gerektiğini savunmuş ve anayasanın bu doğrultuda tekrar yazılması yönünde bir çağrı yapmıştı.

Kim, Güney Kore ile tekrar birleşmenin mümkün olmadığını belirtirken Güney Kore'yi ve ABD'yi (Amerika Birleşik Devletleri) Kore Yarımadası'nı muhtemel bir savaş bölgesi haline getirmek ile suçlamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa