MSB'den Eurofighter Typhoon mesajı: Herhangi bir koşul yok!

MSB, Almanya'nın Eurofighter Typhoon tedariki için koşullu onay vereceğine dair iddialara ilişkin "Herhangi bir koşul gündeme gelmedi." açıklamasını yaptı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 13:02
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 13:59
MSB'den Eurofighter Typhoon mesajı: Herhangi bir koşul yok!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

F-16 Viper ve Eurofighter Typhoon tedarikine ilişkin çalışmalar sürüyor. 

Konuya ilişkin açıklama, MSB (Milli Savunma Bakanlığı) yetkilisi Tuğamiral Zeki Aktürk'ten geldi. 

Aktürk, F-16 Viper ve Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının temin ve tedarik edilmesine yönelik sürece dair önemli açıklamalarda bulundu.

THK'nın (Türk Hava Kuvvetleri) gereksinimleri göz önünde bulundurularak envantere gelişmiş teknolojiye sahip modern savaş uçaklarının dahil edilmesinin ve envantere çeşitlilik kazandırılmasının hedeflendiğini belirten Aktürk, bu hedef doğrultusunda çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Aktürk, hem Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının hem de 40 tane F-16 Viper savaş uçağının tedarik edilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı. 

"Esas olan KAAN ve HÜRJET"

"KAAN" olarak bilinen beşinci nesil milli muharip uçağının ve "HÜRJET" olarak bilinen eğitim ve muharip uçağının kendileri için esas olduğunu kaydeden Aktürk, önceki aylarda F-16 tedarikine dair sözleşme imzalandığını da belirtti. 

Aktürk, F-16 savaş uçaklarının tedariki için bir takvim hazırlandığını kaydederek sürecin planlandığı biçimde yürütüldüğünü dile getirdi. 

"Herhangi bir koşul gündeme gelmedi"

Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedarikine dair teknik seviyedeki çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Aktürk, sürece hız kazandırmak için gereken çabayı gösterdiklerini işaret etti. Aktürk, söz konusu çalışmalarda herhangi bir koşulun ise gündeme gelmediğini sözlerine ekledi.

"Koşullu onay" iddiaları ortaya atılmıştı

Türkiye'nin Avrupa'dan talep ettiği 20 tane Eurofighter Typhoon savaş uçağına Almanya tarafından koşullu onay verileceği iddia edilmişti. İspanya, İtalya ve İngiltere onay verse bile Almanya'nın bu onaya karşı direniş gösterdiği öne sürülmüştü. 

Almanya'nın "Ege Adaları üzerindeki toprak iddialarına son verilmesi" ve "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan hakkındaki sert söylemlerinden vazgeçmesi" olmak üzere iki koşulunun olduğu ileri sürülmüştü.

Fakat MSB (Milli Savunma Bakanlığı), yaptığı bu son açıklama ile Almanya'nın koşullu onay vereceğine dair iddiaları çürütmüş oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa