Merkez Bankası ekim ayı faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizini yüzde 50'de sabit bıraktı.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 13:39
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 14:40
Merkez Bankası ekim ayı faiz kararını açıkladı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizini yüzde 50'de sabit bıraktı.

Geçen ay gerçekleştirilen  Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi yine yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Böylece faiz üst üste yedinci ayda da sabit kalmış oldu.  Merkez Bankası, mart ayında politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası , Eylül ayı enflasyon verileri ile ilgili yaptığı açıklamada, enflasyonun ana eğiliminde bir miktar yükseliş olduğunu bildirdi. Açıklamada, üçüncü çeyrek göstergelerinin yurt içi talebin yavaşladığını ve bu durumun enflasyondaki düşüşü destekleyebilecek seviyelere yaklaştığını ima ettiği belirtildi.

Merkez Bankası, temel mal enflasyonunun düşük seyrettiğini ancak hizmet sektöründe beklenen iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşeceğini öngörüyor. Bununla birlikte, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliklerin son dönemdeki verilerle birlikte arttığına dikkat çekti. Enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmayı sürdürdüğü vurgulandı.

Para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceğini belirten TCMB, bu duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası'nın reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ifade etti. Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi.

Merkez Bankası, kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmelerin parasal aktarım mekanizmasını ilave makroihtiyati tedbirlerle destekleyebileceğini belirtti. 

TCMB, politika kararlarını alırken parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşacak koşulları sağlamayı amaçladığını açıkladı. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa