Akademisyenler, Van'da yüksek miktarda bor buldu

Van YYÜ (Yüzüncü Yıl Üniversitesi), söz konusu şehirde gerçekleştirdikleri bir araştırma kapsamında yüksek oranda bor buldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 15:31
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 15:54
Akademisyenler, Van'da yüksek miktarda bor buldu
AA
Kaynak AA

Van YYÜ (Yüzüncü Yıl Üniversitesi) akademisyenleri, önemli bir araştırmaya imza attı. Van'ın Özalp ilçesinde araştırma yapan akademisyenler, yüksek oranda bor buldu.

Van YYÜ (Yüzüncü Yıl Üniversitesi) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahap Yönten, 2021 yılında ekibiyle birlikte su kaynaklarına dair bir araştırma yapmaya başladı.

"Suyun yüksek oranda bor içerdiği anlaşıldı"

Van'ın Özalp ilçesinde dört su kuyusu açıldı. Hem bu su kuyularından hem de Erçek Gölü'nden numune alan akademisyenler, söz konusu numuneleri Van YYÜ (Yüzüncü Yıl Üniversitesi) Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi laboratuvarında inceleme altına aldı. 

Bu inceleme sonucunda suyun yüksek oranda bor içerdiği tespit edildi.

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından destek verildiğini kaydeden Prof. Dr. Yönten, hem yaz döneminde hem de kış döneminde olacak şekilde senede iki defa numune aldıklarını dile getirdi.

"Şaşırtıcı sonuçlar elde ettik"

Tam teşekküllü laboratuvarda numune analizinin ayrıntılı bir biçimde yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Yönten, bir öğrencinin yüksek lisans tezi çerçevesinde çalışmaları başlattıklarını açıkladı.

Şaşırtıcı sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Yönten'e göre, bor mineralinin 10 ppm'in üstünde olması halinde bor rezervinin bulunduğu kabul ediliyor. Prof. Dr. Yönten, konuya dair başlattıkları araştırma kapsamında 130, 80 ve 100 ppm arasında değerler ile karşı karşıya geldiklerini söyledi. 

Çok yüksek sonuçlara ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Yönten, bir diğer araştırmanın ise Erçek Gölü için yapıldığını ve 130-140 ppm değerlerinde sonuçlara ulaşıldığını söyledi. 

"Maden zenginliğinin gün yüzüne çıkarılması için önemli"

Prof. Dr. Yönten, bu araştırmanın Van'daki maden zenginliğinin gün yüzüne çıkarılması bakımından önemli olduğunu vurguladı. Bilimsel veriler ışığında davrandıklarını kaydeden Prof. Dr. Yöntem, şu ifadeleri kullandı:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa