750 TL'lik hizmet bedeli iptal edildi

Savunma sanayi fonuna kredi kartlarından katkı payı alınmasına ilişkin düzenleme iptal edildi. Böylelikle kredi kartından savunmaya katkı alınmayacak.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 15:46
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 16:34
750 TL'lik hizmet bedeli iptal edildi
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Savunma sanayiini desteklemek ve ilgili fonun gelirlerini artırmak amacıyla hazırlanan, "Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" geçtiğimiz gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.

AK Parti tarafından hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yeni kanun teklifi, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun gelirlerini artırmayı hedefliyor. Taslak, birçok alanda yapılan işlemlerden alınacak katkı paylarını içeriyor ve özellikle gayrimenkul, noter ve kredi kartı işlemlerinden ek pay alınmasını öngörüyordu.

Teklife göre, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden ise 375 lira katılma payı alınacak. Noterlerde yapılan işlemlerde de benzer düzenlemeler getiriliyor. Sıfır araç tescil işlemlerinden 3 bin lira, ikinci el araç alım satımında bin 500 lira ve diğer noter işlemlerinden 75 lira katkı payı alınması planlanıyordu.

Kredi kartı kullanıcıları için de limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira katkı payı alınması gündeme geldi. 100 CC’nin altında motor silindir hacmine sahip motosikletler ile motor gücü 6 kW'ın altında olan motosikletler de dahil ediliyor. Ayrıca, drone'lar ve Özel Tüketim Vergisi matrahı 5 bin lira üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınması öngörüldü.

Muhalefet cephesinde ve kamuoyunda tartışma konusu olan ek kaynaktan Savunma Sanayisi'ne 28,8 milyar lira  gelir elde edilecekti. 

Limiti 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartlarından 750 liralık pay alınmasını öngören yasa teklifi kamuoyundan gelen tepkilerin üzerine geri çekilmişti. Kredi kartlarından katkı payı alınmasını içeren Savunma Sanayii Torba Yasa Teklifinin görüşmeleri 2025 yılına ertelendi.

Hizmet bedeli iptal edildi

Kredi kartlarından katkı payı alınmasını içeren Savunma Sanayii Torba Yasa Teklifinin görüşmeleri 2025 yılına ertelenmişti. Ancak partinden yeni açıklama geldi. Buna göre,  savunma sanayi fonuna kredi kartlarından katkı payı alınmasına ilişkin düzenleme iptal edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek düzenleme ile ilgili, "Bütçeye tek kuruş gelmeyecek tamamı savunma sanayi fonuna gidecek ama Meclis eleştirileri dikkate alır" demişti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa