Cevdet Yılmaz'dan bütçe maratonu öncesi açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe görüşmeleri maratonunun 22 Ekim'de başlayacağını açıkladı. En büyük payın eğitime ayrıldığını söyledi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 17:23
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 17:42
Cevdet Yılmaz'dan bütçe maratonu öncesi açıklama
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı merkezi yönetim bütçesiyle ilgili detayları paylaştı. 

Yılmaz, bütçe görüşmeleri maratonunun 22 Ekim'de başlayacağını belirterek, ekonomik istikrarın temelinin siyasi istikrar olduğunu vurguladı. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı bir bütçe hazırlanırken, sosyal refahın artırılmasının da öncelikli hedefler arasında yer aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2025 yılı bütçesinin mali disiplinin sağlanması ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesiyle uyumlu olduğunu kaydetti. Enflasyonu kademeli olarak 2026 yılında tek haneli seviyelere indirme hedefini de vurgulayan Yılmaz, bütçenin detaylarını vererek giderlerin 14 trilyon 731 milyar lira, gelirlerin 12 trilyon 800 milyar lira son olarak bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 3,1 olduğunu ifade etti. 

2025 yılı bütçesinde, deprem bölgesinin iyileştirilmesi ve afetlere karşı dirençliliğin artırılması için 584 milyar lira kaynak ayrıldı. Afetlere Dirençli Şehirler Projesi için ise 120 milyar lira ödenek tahsis edildi. Bu tutarın GSYH'ye oranı yüzde 0,9 olarak belirlendi. Deprem dışındaki bütçe açığı ise yüzde 2,2 olarak tahmin edildi.

En yüksek pay eğitime

2025 yılında bütçede en yüksek pay eğitime ayrıldı. Yükseköğretim de dahil edildiğinde eğitime ayrılan bütçe 2 trilyon 181 milyar liraya yükseltildi ve bu bütçenin yüzde 14,8’ine denk geldi.

Sağlık Harcamaları

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yapılacak harcamalar dahil edildiğinde, sağlık alanına ayrılan kaynak 2 trilyon 435 milyar liraya ulaştı. Sosyal Yardım ve Destekler  651 milyar lira, Tarım Destekleri 706 milyar lira olarak açıklandı.

Vatandaşların daha uygun fiyatlarla elektrik ve doğalgaz kullanabilmeleri için 472 milyar lira kaynak ayrıldı. Doğalgaz ve elektrik sübvansiyonları, asgari ücretin vergi dışı tutulması gibi önlemlerle sosyal harcamalara ayrılan toplam kaynak 1,93 trilyon liraya ulaştı.

Diğer Ödenekler

Reel Kesim Destekleri: 561 milyar lira

Savunma Harcamaları: 913,9 milyar lira

İç Güvenlik Harcamaları: 694,5 milyar lira

Yatırımlar İçin Ayrılan Pay: 1,57 trilyon lira 

2025 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan bütçe 1,45 trilyon liraya yükseltildi. Büyükşehir belediyeleri ve il özel idareleri için ise toplam 1,34 milyar lira kaynak ayrıldı.

Cevdet Yılmaz, bu bütçenin Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine ve sosyal refahın artırılmasına yönelik olduğunu vurgulayarak, mali disiplinin korunarak büyümenin sağlanacağına dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa