İYİ Parti ilk 4 madde için kanun teklifi verdi

İYİ Parti'den Adnan Şefik Çirkin, Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili değişiklik talep edenlerin cezalandırılması için kanun teklifi verdi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
17 Ekim 2024 18:58
GÜNCELLEME
17 Ekim 2024 19:12
İYİ Parti ilk 4 madde için kanun teklifi verdi
DHA
Kaynak DHA

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ilk 4 maddesiyle ilgili değişiklik talep edenlere 5 ila 20 yıl arasında hapis cezası verilmesini öngören bir kanun teklifi sundu. Çirkin, teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na iletti.

Anayasa'nın temel ilkelerini korumaya yönelik girişim

Kanun teklifinin gerekçesinde, Anayasa'nın ilk 4 maddesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin temel yapı taşını oluşturduğuna vurgu yapılarak, bu maddelerin korunmasının devleti ve milleti korumakla eşdeğer olduğu belirtildi. Çirkin, özellikle devletin gücünü elinde bulunduran kişilerin ve siyasetçilerin bu anayasal ilkelere sahip çıkma sorumluluğu olduğunu ifade etti. Gerekçede, son dönemlerde bazı kişilerin bu temel değerlere karşı gaflete düşerek, bu konuları tartışmaya açtığı ve toplumda fesat oluşturduğu belirtildi.

Çirkin, Erzurum Kongresi'nde atılan "Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür" kararının, Türkiye'nin üniter devlet yapısının temelini oluşturduğunu hatırlatarak, bu ilkeden sapmanın milli birlik ve beraberliğe zarar vereceğini vurguladı.

"Anayasa ihlali cezasız kalmamalı"

Çirkin, Anayasa'nın sadece cebir ve şiddet yoluyla ihlal edilmediğini, nitelikleri tartışmaya açmanın da bir anayasa ihlali olduğunu belirtti. Özellikle resmi dil, milli marş, başkent ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinin sorgulanmasının, bu ihlalin bir parçası olduğunu savundu. Teklifin amacının, bu tür girişimlerde bulunan kişilere cezai yaptırım uygulanmasını sağlamak olduğu belirtildi.

Kanun teklifi, Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 4 maddesini değiştirmeye yönelik toplumu etkilemeye çalışan kişilere 5 ila 20 yıl arasında hapis cezası verilmesini öngörüyor. Ayrıca, bu maddelerin aleyhinde hareket eden milletvekilleri için cezaların 2 kat artırılması talep ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa