Bu gurur bizim! <br> Hem kullanacağız, hem ihraç edeceğiz

Ankara Masası
|
12 Haziran 2020, Cuma - 10:33
Bu gurur bizim! <br> Hem kullanacağız, hem ihraç edeceğiz

Türkiye, Covid-19'a karşı ilk yerli sentez ilacını tamamladı. Favipiravir isimli ilaç hem yurt içinde tedavide kullanılacak hem de yabancı ülkelere ihraç edilecek.

TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bilim insanları tarafından geliştirilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi görücüye çıktı.

40 günde üretildi

Favipiravir'in yerli sentezi, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent’in koordinasyonunda 32 kişilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa bir sürede üretildi.

Yerli sentez ilacı geliştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ilacı endüstri seviyesine getiren Atabay Kimya’dan Zeynep Atabay Taşkent, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret etti.

Heyet, ruhsatlandırma aşamasındaki yerli sentez ilacın ilk numunesini Bakan Varank'a takdim etti.

Böylelikle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ve COVID-19'a karşı tedavilerde kullanılması planlanan yerli sentez ilaç görücüye çıkmış oldu.

Yerli ve milli

Bakan Varank, “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı üretmiş olduk. Ruhsatlandırma aşamasına gelmiş olması bizim açımızdan hem mutluluk hem de gurur verici.” dedi.

Varank, salgın Türkiye'ye gelmeden önce TÜBİTAK başkanlığında COVID-19 Türkiye Platformu oluşturduklarını da hatırlatarak, 'Bu platform ile Türkiye’deki temel araştırmalar seviyesinde koordinasyonu sağlamayı planladık. Platformun çatısı altında bir kısmı aşı, bir kısmı da ilaç geliştirme projesi olarak 17 proje yürütülüyor." diye konuştu.

Yerli sentez Favipiravir ilacının ruhsatlandırma aşamasının tamamlanması sonrasında, hem yurt içinde tedavide kullanılması ve hem de ihraç edilmesi planlanıyor.

http://ankaramasasi.com/haber/26497/bu-gurur-bizim-hem-kullanacagiz-hem-ihrac-edecegiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.